Ülkemizde oldukça yoğun bir şekilde yaşanan sahil turizminin, etkin bir tanıtım faaliyetleriyle birlikte ileri ki yıllarda doğa, sağlık, inanç turizmine doğru gittiği görülmektedir. İskandinav ülkelerinden ülkemize gelen turistlerin bile artık zamanlarını sadece sahillerde güneşlenerek geçirmek yerine gittikleri ülkenin diğer önemli değerlerini de görmek istedikleri bir gerçektir.
Konuyu ilçemiz olarak değerlendirirsek son 15-20 yıl içerisinde, zaten var olan değerlerini gün yüzüne çıkartmak yönünde önemli projeleri gerçekleştirildiğini görürüz. Her yıl 800 binden fazla ziyaretçi veya turistin geldiği ilçemizde, başta Somuncubaba Külliyesi ve Çevresi, Günpınar Şelalesi, bir doğa harikası olan ve ileri zamanlarda yeniden turizme açılması için tadilat çalışmalarının sürdürüldüğü Tohma Kanyonu, Balaban İçmeceleri, antik çağlardan kalan Hitit dönemine ait Aslantaşlar, Ozan mahallemizdeki erken dönem Bizans eseri Ozan Anıt Mezarı ve açık hava müzesi durumunda olan Zengibar Kalesi eteklerindeki birçok tarihi eser bunlardan sadece bir kaçıdır.
Son yıllarda uygulanan turizm projeleriyle birlikte ilçeye gelen yerli ve yabancı turist sayısında önemli artışlar kaydedilmekle birlikte turizmin, ne yazık ki; bölge halkının zaten kısıtlı olan gelir düzeyine etkisi istenilen seviyede değildir. Turizm gelirlerin yükselmesi demek hem büyük şehirlere olan göçü azaltacak, hem de yeni iş kollunun önünü açacaktır.
Şu bir gerçek ki ilçemiz turizmi; yetersiz tanıtım faaliyetleri, gelen turistlere gezilecek yerler hakkında gerekli bilgi verilememesinden (Somuncubaba Külliyesi ve çevresi hariç) dolayı birkaç parça turistik eşya, kayısı ve yemek satışından öteye gidememiştir.
Bu kadar turistik değeri bir arada bulunduran ilçemizde maalesef gelen yerli ve yabancı turistlere bu değerleri sağlam ve dayanaklı bir tanıtım yapabilecek rehberlerimiz yoktur. Kaldı ki; ilçemiz doğu ile batıyı birbirine bağlayan D300 devlet karayolu üzerinde bulunmasından dolayı yüzbinlerce kişi tarafından ziyaret etmektedir. İlçe ekonomisi açısında öneme haiz bu konuda, yöreyi iyi bilen ve anlatımı güçlü nitelikli elemanlara ihtiyacı vardır.
Gelecekte halkımızın önemli gelir kaynaklarının turizmden olacağı hedeflenerek, ilçedeki turizm değerleri ile ilgili bilgileri gelen turist ve ziyaretçilere anlatmak amacıyla sertifikalı turist rehberi yetiştirilmesine ihtiyaç vardır.
Ayrıca; Birçok yörede var olan, ancak ilçemizde eksikliği hissedilen turizm değerlerimizi yöresel ağız ve efsanesiyle anlatmaya ne dersiniz…