Çınar, DSİ’nin keyfini bekliyor!

Darende Haberleri 08.11.2023 - 11:57, Güncelleme: 08.11.2023 - 11:57
 

Çınar, DSİ’nin keyfini bekliyor!

Çınar mahallesi, 8 yıldır Çınarköy sulama projesinin bitirilmesini ve suya kavuşmayı bekliyor. 2 bin 300 hektar arazinin sulanması için başlanılan projenin yüzde 85’i bitirilmişken nedendir bilinmiyor bir türlü tamamlanmıyor.

AHMET ÇAKIR/DARENDE Osmanlı Devleti’nden önce kurulan bin yıldan daha eski bir tarihe sahip Çınar Mahallesi Devlet Su İşleri (DSİ) Elazığ 9. Bölge Müdürlüğü’nün keyfini bekliyor. Tarihi bir köy olan ve geçimini tarımla sağlayan Çınar Mahallesi, iki bin 300 hektar kayısı bahçesinin sulanması için sekiz yıldır bekliyor. Göletin yüzde 85’i bitmesine rağmen bir türlü tamamlanamadı. Köylü kendi imkanlarıyla Tohma’da beş kilometre su atarak ağaçlarını sulamaya çalışıyor. Ancak elektrik faturalarının yüksekliği nedeniyle çiftçi faturaları ödemekte zorlanıyor. BORU, KANAL VE VANA İŞİ BİTTİ iki dönemdir Çınar mahallesinin muhtarlığını yapan 45 yaşındaki Mehmet Çoban, “Köyümüz kurak. Motorlarla Tohma’dan su atarak sulama yapıyoruz. Yaklaşık 5 kilometre su atmış oluyoruz. Kişi başına 3-4 milyon elektrik faturası ödüyoruz. Son yıllarda elektrik maliyetleri bizi zor durumda bırakıyor. Kooperatif olarak bu rakamı kişi başına biz veriyoruz. Bizim göletimizin yüzde 85’i bitti. Boruları kanalları vanaları bitti. Mebrar ve fora kazıktan dolayı su biriktirmeye başlanmadı. Projenin daha fazla gecikmemesi gerek halk bu faturaları ödeyemiyor ve köyden göçmek zorunda kalıyor. Yüzde 15 kalan projenin türlü türlü bahanelerle yapılmaması bizim bahçelerin kuruması çok ağır. Her zaman seçim döneminde yapılacak deniliyor. Seçim bittikten sonra ne yapan var ne açıklama ne de gelen var” şeklinde konuştu. DSİ, HAREKETE GEÇSE Köyün geleceğinin kurtarılmasını isteyen Muhtar Çoban, “Çınarköy Göleti’nin inşaatı biterse ve 2 bin 300 hektar tarım arazisi sulanır. Tarımsal verim artar belki köyümüz göç bile alır. Bugüne kadar yaklaşık 200 milyon TL harcanan gölet ve sulama projesine 50 milyon TL daha harcansa köyümüzün geleceği kurtulur. Çınarköy mahallesinin kaderi DSİ Genel Müdürlüğü’ne bağlı. DSİ Elazığ 9. Bölge Müdürlüğü Çınarköy için bir adım atsın Yetkililerden bunu istiyoruz” dedi. BİTİRİLMEYEN PROJENİN HİKAYESİ Çınarköy Sulama Göleti Projesi yaklaşık 2 bin 300 hektar kurak arazinin sulanması için planlanmış bir proje. DSİ, 2015 yılında Çınarköy Göleti için ihale yaptı. 2016 yılında göletin inşaatına başlandı. Daha sonra proje tasfiye edildi ve 2021 yılında tekrar ihaleye çıktı. İkmal ihalesini kazanan firma işi yarım bıraktı. Projenin yüzde 85’i tamamlandı. Sulama projesi bitmesine rağmen gölet inşaatı bitmediği için sulama yapılamıyor.  
Çınar mahallesi, 8 yıldır Çınarköy sulama projesinin bitirilmesini ve suya kavuşmayı bekliyor. 2 bin 300 hektar arazinin sulanması için başlanılan projenin yüzde 85’i bitirilmişken nedendir bilinmiyor bir türlü tamamlanmıyor.

AHMET ÇAKIR/DARENDE

Osmanlı Devleti’nden önce kurulan bin yıldan daha eski bir tarihe sahip Çınar Mahallesi Devlet Su İşleri (DSİ) Elazığ 9. Bölge Müdürlüğü’nün keyfini bekliyor. Tarihi bir köy olan ve geçimini tarımla sağlayan Çınar Mahallesi, iki bin 300 hektar kayısı bahçesinin sulanması için sekiz yıldır bekliyor. Göletin yüzde 85’i bitmesine rağmen bir türlü tamamlanamadı. Köylü kendi imkanlarıyla Tohma’da beş kilometre su atarak ağaçlarını sulamaya çalışıyor. Ancak elektrik faturalarının yüksekliği nedeniyle çiftçi faturaları ödemekte zorlanıyor.

BORU, KANAL VE VANA İŞİ BİTTİ

iki dönemdir Çınar mahallesinin muhtarlığını yapan 45 yaşındaki Mehmet Çoban, “Köyümüz kurak. Motorlarla Tohma’dan su atarak sulama yapıyoruz. Yaklaşık 5 kilometre su atmış oluyoruz. Kişi başına 3-4 milyon elektrik faturası ödüyoruz. Son yıllarda elektrik maliyetleri bizi zor durumda bırakıyor. Kooperatif olarak bu rakamı kişi başına biz veriyoruz. Bizim göletimizin yüzde 85’i bitti. Boruları kanalları vanaları bitti. Mebrar ve fora kazıktan dolayı su biriktirmeye başlanmadı. Projenin daha fazla gecikmemesi gerek halk bu faturaları ödeyemiyor ve köyden göçmek zorunda kalıyor. Yüzde 15 kalan projenin türlü türlü bahanelerle yapılmaması bizim bahçelerin kuruması çok ağır. Her zaman seçim döneminde yapılacak deniliyor. Seçim bittikten sonra ne yapan var ne açıklama ne de gelen var” şeklinde konuştu.

DSİ, HAREKETE GEÇSE

Köyün geleceğinin kurtarılmasını isteyen Muhtar Çoban, “Çınarköy Göleti’nin inşaatı biterse ve 2 bin 300 hektar tarım arazisi sulanır. Tarımsal verim artar belki köyümüz göç bile alır. Bugüne kadar yaklaşık 200 milyon TL harcanan gölet ve sulama projesine 50 milyon TL daha harcansa köyümüzün geleceği kurtulur. Çınarköy mahallesinin kaderi DSİ Genel Müdürlüğü’ne bağlı. DSİ Elazığ 9. Bölge Müdürlüğü Çınarköy için bir adım atsın Yetkililerden bunu istiyoruz” dedi.

BİTİRİLMEYEN PROJENİN HİKAYESİ

Çınarköy Sulama Göleti Projesi yaklaşık 2 bin 300 hektar kurak arazinin sulanması için planlanmış bir proje. DSİ, 2015 yılında Çınarköy Göleti için ihale yaptı. 2016 yılında göletin inşaatına başlandı. Daha sonra proje tasfiye edildi ve 2021 yılında tekrar ihaleye çıktı. İkmal ihalesini kazanan firma işi yarım bıraktı. Projenin yüzde 85’i tamamlandı. Sulama projesi bitmesine rağmen gölet inşaatı bitmediği için sulama yapılamıyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve darendepostasi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.