Bal Az Olunca Fiyatlar Arttı
Bal Az Olunca Fiyatlar Arttı
Bu yıl küresel ısınmanın etkisiyle petekler boş kalınca bal fiyatları şimdiden attı. Arıcılar bu yıl ayakta kalabilmek dışında bir şey düşünmüyor.
Bu yıl küresel ısınmanın etkisiyle petekler boş kalınca bal fiyatları şimdiden attı. Arıcılar bu yıl ayakta kalabilmek dışında bir şey düşünmüyor.
AHMET ÇAKIR/DARENDE
Darende’de arıcılık yapan yüzlerce vatandaş, bal konusunda bu yıl umutsuz. Bu yıl bahar aylarının yağışlı geçmesi, devamında sıcakların aniden bastırması nedeniyle balın az olması bekleniyor. Bal, az olunca haliyle bal fiyatları da şimdiden arttı. Üretici, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün arıcılara daha fazla yardımcı olması gerektiğini söyledi.
“ARILARIN DENGESİ BOZULDU”
Darende’de 40 yıldır arıcılık yapan emekli öğretmen Mehmet Kocaaslan, “Bu yıl bahar ayları oldukça yağışlı geçti, devamında sıcaklar aniden bastırdı. Arıların dengesi bozuldu. Bölgemizde arıcıların hiçbiri umutlu değil. Çevre illerden arayan arıcı arkadaşlar var onlar da memnun değil. 2024 yılında istenilen verim olmayacak dolayısı ile bu durum da fiyatlara yansıyor. Darende’de bal fiyatları süzme bal 500, kara kovan 750 liradan alıcı bulur. Bal azaldıkça fiyat artar” şeklinde konuştu.
DAMIZLIK ARI İÇİN YARDIMCI OLMALI
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün arıcılara daha fazla yardımcı olması gerektiğini belirten Kocaaslan, “Bu meslekte sabırlı olmalıyız. Bu sezon ayakta kalabilirsek yine karlıyız. İnşallah, seneye bu durumun telafisi olur. İki kovan arı alarak başlayan Darendeliler şu anda yüzlerce kovan sahibi oldular. İlçede arıcılığın gelişmesine Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün açtığı arıcılık kursları da etkili oldu. Ama İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü arıcılara daha fazla yardımcı olması gerekir. Özellikle damızlık ana arı getirerek arıcılara yardımcı olmalı. Darende, arıcılık için oldukça verimli arazilere sahip yaylaları ile gezginci arıcılıkta oldukça fazla verim alabiliriz” dedi.
KALİTELİ ÜRETİMLE ALICI GELİR
Potansiyelin artırılmasıyla tüketicinin geleceğini belirten Kocaaslan, “İlçemizde arıcılık oldukça gelişti ve yüzlerce ailenin geçim kaynağı oldu. Darendeliler bilinçli arıcılık yapıyor. Üreticiler bilinçli meslek olarak düşündükleri için emeklerini esirgemiyor. İstenilen verim alınıyor ve pazar sorunumuz yok. Kaliteli üretim yapanlar ülkenin her tarafından alıcı buluyor. Potansiyeli artırıp kaliteye özen gösterirsek alıcı ayağımıza gelir ve Darende balı markalaşır. Bilindiği gibi bölgenin geçim kaynağı büyük ölçüde kayısıcılığa bağlı. Kayısı olmadığı zaman vatandaşlarımız zor günler yaşıyor. Bu zorlukları yaşamamak için alternatif gelir kaynakları oluşturulmalı. Bölgenin coğrafi ve iklim yapısına uygun işler yapılabilir. Arıcılık vatandaşlarımıza bir örnek olmalı. Yıllardır arıcılıkta yüzlerce aile geçim sağladı. Bu yıl da elimizde olmayan nedenlerle istenilen verim olmaz ama sabır edeceğiz ve bir yıl sonranın hesabını yapacağız” ifadelerini kullandı.
BALI TANIDIKTAN ALIN!
Üç-beş kuruş fazla kazanmak için kalitenin düşürülmemesini isteyen Kocaaslan, “Darende’de tahmini yaklaşık 10 bin kovan vardır. Bu da bizim verdiğimiz önemi gösteriyor. Vatandaşlarımız Darende balını tercih etmeli ama vatandaşlar, kalite ayrımını pek yapamıyor. Vatandaşlar kaliteli bal yemek istiyorsa tanıdığı bildiği üreticiden almalı. Kaliteli bal rehasından anlaşılır ama yine tanıdıktan almalı. Kekik ve keven balı olmasına dikkat edelim. Darende balının tanıtımı için tüm üreticilerin kaliteye önem göstermelidir. Üç-beş kuruş fazla kazanalım diye kaliteyi düşürmeyelim” dedi.
“DARENDE BALI TUTTU”
30 yıldır arıcılık yaptığını söyleyen Muzaffer Keleş, “Darende’de arıcılık meslek ve geçim kaynağı. Devlet teşvik verdiği takdirde vatandaşlar bu iş daha da ciddiye alır. Ben ilçe kaymakamlığından emekli olduktan sonra kendi imkanlarımla başladığım arıcılıkta kaliteyi yakaladığım için pazar sorunum yok. Alıcı kendisi geliyor. Darende balı gerçekten tuttu. Talep çok fazla. Vatandaşlarımıza balcılık yapmasını önerim. 30-40 kovan arı, düzenli bakımla bir ailenin geçimini sağlar. Yeterki çalışalım ve işimizi bilinçli yapalım. 2024 yılında çok da umutlu değiliz. Arıcı arkadaşlar uzun vadeli düşünmeli bu sezon istenilen verim alınmazsa bunun senesi var” şeklinde konuştu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.