Selektör ayağınıza geldi!
Selektör ayağınıza geldi!
Darendeli çiftçiler, çevredeki il veya ilçelere gitmeden tahıllarını kendi ilçelerinde selektöre veriyor. Yüzde 50 hibe desteğiyle kurulan tesiste saatte 5 ton tahıl elenebiliyor.
Darendeli çiftçiler, çevredeki il veya ilçelere gitmeden tahıllarını kendi ilçelerinde selektöre veriyor. Yüzde 50 hibe desteğiyle kurulan tesiste saatte 5 ton tahıl elenebiliyor.
AHMET ÇAKIR/DARENDE
Girişimci Mehmet Akif Ulu, 25 yıllık tecrübesiyle Darendelileri selektöre kavuşturdu. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)’nda yüzde 50 hibe desteği alarak sanayi sitesinde tesisini kurdu ve yaklaşık bir yıldır Darendelilere hizmet ediyor.
5 TON ELEME KAPASİTELİ
Buğday, arpa ve nohutların elenip ve ilaçlanabildiğini belirten Mehmet Akif Ulu, “25 yıldır bu işi yapıyorum. Dedemden gelen bir meslek. Darende’de eksikliğini hissettiğim tahıl eleme selektör kurmaya karar verdim. TKDK’ya yüzde 50 hibe desteği için proje sundum. Projem kabul edildi ve hibeyle Darende Sanayi Sitesi’nde bir yıl önce bu tesisi kurdum. Çiftçilerimiz; buğday, arpa ve nohutlarını burada eletiyorlar. Makinalarımız son sistem, saatte 5 ton tahıl eleme kapasiteli. Tohumluk arpayı, buğdayı ve nohudu yabancı maddelerden arındırıyor; hazır tohum haline getiriyoruz. Ayrıca aynı makine ile tahılları ilaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.
TARIM ARAZİLERİ AZALIYOR
Ekilebilir arazilerin her geçen gün azaldığını vurgulayan Ulu, “Darende’de ekilebilir tarım arazilerine daha karlı olduğu için meyve ağaçları dikiliyor. Dolayısıyla insanların ekebileceği tarım arazileri azalıyor. Bildiğiniz gibi son yıllarda istenilen yağışlar olmadı. Darende’de arazilerin büyük bölümü kırsal. Sulu tarım çok az dolayısıyla tahılda istenilen verim alınamıyor. Buna rağmen Darende’de elde edilen tahıl ilçeye yettiği gibi çevre illere satılıyor. Halkımız buğdayını tohumlarını eletmek için ya diğer ilçelere ya da ilçelere gidiyor. Bu da halka ekstra maiyet getiriyordu. Darendeliler uzak yerlere gitmeden ürünlerini gönül rahatlığıyla getirebilir” şeklinde konuştu.
SIRADA SİLO VE PAKETLEME VAR
Darende’yi sevdiklerini ve ilçeye hizmet etmek için ellerinden geleni yaptıklarını belirten girişimci Mehmet Akif Ulu, “Halkımıza hizmet için bu tesisi kurduk. Hedefim silo kurup tahılları daha hijyenik ortamda depolamak. İnşallah bunu da başaracağım. Daha sonraki en büyük hayalim ürün paketleme tesisi kurarak çiftçimiz ile marketler arasında köprü olma. Aslında hayalim olan tesisler imkansız değil. Ben girişimciliği ve yeni alanlar kurmayı seviyorum. Bu saydıklarım aynı zamanda Darende’nin önemli eksikleri” dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.