Kayısı fidanı 75 lira

Darende Haberleri 27.02.2024 - 14:47, Güncelleme: 27.02.2024 - 14:47
 

Kayısı fidanı 75 lira

Darende’de binlerce ailenin geçim kaynağı olan kayısıya ilgi her geçen gün artıyor. Baharın yaklaşmasıyla Darende’de fidan satışları başladı. Bu yıl kayısı fidanı 75 liradan satışa çıktı.

AHMET ÇAKIR/DARENDE Darende’de baharın erken gelmesi ve sıcaklığın artmasıyla fidan satışları başladı. 30 yıldır fidan satışı yapan Ziya Atılgan, “Son yıllarda vadi ve ovalarda kayısı verimi düştü. Yüksek kesimlerde bu durum tam tersi, ürün verimi arttı. Darende ve çevresinde dağlar ovalar kayısı ile doldu. Küresel ısınma nedeniyle rakımı düşük ovalarda kayısı tarımı yapılamayacak gibi görünüyor. Darende’nin yüksekliği ve toprağı uygun olduğu için ilerleyen yıllarda en yüksek kayısı yetiştiren ilçe Darende olur. Darende dışında yaşayan gurbetçi hemşerilerimiz yüksek kesimlere dikim yapıyorlar. Yüksek kesimlerde kayısı susuz yetiştiği için bakımı kolay. Susuz kayısı yetiştirmek daha cazip hale geldi. Ben bu işi 30 yıldır yapıyorum bu yıl satışlar oldukça fazla. Baharla birlikte fidan satışlarımız başladı. Bir kayısı fidanı 75 liraya satılıyor” ifadelerini kullandı. KAYISI ARTI EK İŞ Atılgan, “Kayısı yaklaşık beş yılda verim verir ve yirmi beş otuz yıl arasında verimi devam eder. Darendeli kayısıyı ile birlikte ek iş de yapıyor. Dolayısı ile sadece kayısıya bağlı değiliz. Ancak Darende ve bölgesinde kayısıya ilgi hiçbir zaman azalmaz. Kayısı Darende’nin olmazsa olmazı” şeklinde konuştu. İKLİM BİRÇOK MEYVE YETİŞTİRMEYE UYGUN Son yıllarda yaşanan don olaylarından dolayı kayısı tarımının olumsuz etkilendiğini ancak hiçbir ürünün kayısıya alternatif olamadığını belirten diyen Ziya Atılgan, “Trabzon hurması, kivi, zeytin, incir, kestane gibi meyve fidanlarını da satıyoruz. Üreticiler en çok sertifikalı fidanları tercih ediyor. Özellikle yarı bodur elma, armut, kiraz, ceviz ve badem fidanı satışları oldukça iyi. Darende iklim olarak birçok meyvenin tarımını yapmaya uygun. Bilinçli ve düzenli dikimle yeni bir geçim kaynağı ortaya çıkıyor. Meyvecilik yapanlar sadece bir çeşide bağlı kalmamalı. Meyve bahçesini yeni dikenler bahçenin yerini doğru seçmeli ve toprak analizini yaptırmalı” şeklinde konuştu.
Darende’de binlerce ailenin geçim kaynağı olan kayısıya ilgi her geçen gün artıyor. Baharın yaklaşmasıyla Darende’de fidan satışları başladı. Bu yıl kayısı fidanı 75 liradan satışa çıktı.

AHMET ÇAKIR/DARENDE

Darende’de baharın erken gelmesi ve sıcaklığın artmasıyla fidan satışları başladı. 30 yıldır fidan satışı yapan Ziya Atılgan, “Son yıllarda vadi ve ovalarda kayısı verimi düştü. Yüksek kesimlerde bu durum tam tersi, ürün verimi arttı. Darende ve çevresinde dağlar ovalar kayısı ile doldu. Küresel ısınma nedeniyle rakımı düşük ovalarda kayısı tarımı yapılamayacak gibi görünüyor. Darende’nin yüksekliği ve toprağı uygun olduğu için ilerleyen yıllarda en yüksek kayısı yetiştiren ilçe Darende olur. Darende dışında yaşayan gurbetçi hemşerilerimiz yüksek kesimlere dikim yapıyorlar. Yüksek kesimlerde kayısı susuz yetiştiği için bakımı kolay. Susuz kayısı yetiştirmek daha cazip hale geldi. Ben bu işi 30 yıldır yapıyorum bu yıl satışlar oldukça fazla. Baharla birlikte fidan satışlarımız başladı. Bir kayısı fidanı 75 liraya satılıyor” ifadelerini kullandı.

KAYISI ARTI EK İŞ

Atılgan, “Kayısı yaklaşık beş yılda verim verir ve yirmi beş otuz yıl arasında verimi devam eder. Darendeli kayısıyı ile birlikte ek iş de yapıyor. Dolayısı ile sadece kayısıya bağlı değiliz. Ancak Darende ve bölgesinde kayısıya ilgi hiçbir zaman azalmaz. Kayısı Darende’nin olmazsa olmazı” şeklinde konuştu.

İKLİM BİRÇOK MEYVE YETİŞTİRMEYE UYGUN

Son yıllarda yaşanan don olaylarından dolayı kayısı tarımının olumsuz etkilendiğini ancak hiçbir ürünün kayısıya alternatif olamadığını belirten diyen Ziya Atılgan, “Trabzon hurması, kivi, zeytin, incir, kestane gibi meyve fidanlarını da satıyoruz. Üreticiler en çok sertifikalı fidanları tercih ediyor. Özellikle yarı bodur elma, armut, kiraz, ceviz ve badem fidanı satışları oldukça iyi. Darende iklim olarak birçok meyvenin tarımını yapmaya uygun. Bilinçli ve düzenli dikimle yeni bir geçim kaynağı ortaya çıkıyor. Meyvecilik yapanlar sadece bir çeşide bağlı kalmamalı. Meyve bahçesini yeni dikenler bahçenin yerini doğru seçmeli ve toprak analizini yaptırmalı” şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve darendepostasi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.