Emanetler Sergilensin, İsimler Yaşatılsın!
Emanetler Sergilensin, İsimler Yaşatılsın!
Tarihi Cumhuriyet İlkokulu’nda bağışlanan tarihi eşyaların sergilenmesi için bir oda ayrılması ve projeye emek verenlerin isimlerinin plaketle yaşatılması önerildi.
Tarihi Cumhuriyet İlkokulu’nda bağışlanan tarihi eşyaların sergilenmesi için bir oda ayrılması ve projeye emek verenlerin isimlerinin plaketle yaşatılması önerildi.
AHMET ÇAKIR / DARENDE
Darende’de geçmişte birçok değerli ismi yetiştiren tarihi Cumhuriyet İlkokulu, sanat ve eğitim atölyesi olarak yeniden hayat bulması memnuniyetle karşılanırken; bağışlanan tarihi eşyaların sergilenmesi için bir oda ayrılması ve emeği geçenlerin isimlerinin plaketle yaşatılması önerildi.
EMEĞİ GEÇENLERİN İSİMLERİ SERGİLENSİN
ÇEKÜL Vakfı Malatya Temsilcisi Bekir Sözen, tarihi yapının yeniden işlev kazandırılmasından duyduğu mutluluğu dile getirerek, “Atıl durumdaki eski Cumhuriyet İlkokulu’nun yeniden kullanılabilir hale gelmesi bizleri çok mutlu etti. Bina tamamlanma aşamasına geldi. Darende’mize çok büyük değer katacak. Ancak ‘Matbuat’ ve ‘Sınıf Odası’ olarak düzenlenen bölümün yanında başka bir oda var oranın da kent müzesine dahil edilmesini talep ediyoruz. Şu açıdan bazı insanlar bağışlarda bulundular, çeşitli hediyeler verdiler; okul için ya da kent müzesi için. Dolaysıyla müzik bölümünün yanında kent müzesi bölümünde de üç oda olarak da devam etmesini talep ediyoruz. Çok kişinin emeği geçti. İş bittikten sonra da bir plaket emeği geçenlerin isimlerinin yazıldığı müzede ya da binada sergilenirse çok iyi olur” ifadelerini kullandı.
ÇARŞI CANLANSIN ÇAĞRISI
Sözen ayrıca Darende çarşı merkezinin cazibe alanı olması için bu tarz kültürel projelerin önemli olduğunu belirterek, “Somuncu Baba ve Şelale gibi merkezlere gelen insanlar, genelde çarşıya uğramıyor. Fikri Çalışkan Sanat Evi örneği ortada. Bu yeni müzeyle ziyaretçi sayısı artacaktır” diye konuştu.
İLK ADIM İSA ÖZKAN DÖNEMİNDE ATILDI
Projenin geçmişiyle ilgili de bilgi veren Bekir Sözen, şu şekilde konuştu: “Projeye ilişkin çalışmalar, dönemin belediye başkanı İsa Özkan döneminde başlatıldı. Restorasyon proje bedeli Tarihi Kentler Birliği tarafından karşılanırken, uygulama Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapıldı. O süreçte Malatya İl Kültür Müdürü Levent İskenderoğlu da projeye önemli destek verdi. Peyzaj projesi ise Fırat Kalkınma Ajansı tarafından üstlenildi. Belediye Başkanı Dr. Süleyman Eser döneminde de projeye sahip çıkıldı. O dönem başkan yardımcılığı yapan Savaş Kazancıoğlu ile birlikte önemli emek verildi. Daha sonra Turizm Bakanlığından destek alınarak, uygulama Mimar Bahar Aslan tarafından gerçekleştirildi; iki odayı Darende kent müzesi matbuat ve sınıf odası olarak düzenlendi. Bu süreçte vatandaşlar arasında bağışlar yapıldı. Kent müzesi yanına çok anlamlı çalışmalar yapılarak sona gelindi. Bu anlamlı çalışmaya son noktayı koyan ve emeklerini esirgemeyen Alican Bozkurt başkanıma teşekkür ediyorum. İnşallah açılışını görmek de nasip olur.”
KATKI SUNAN İSİMLER
Bekir Sözen, projeye katkıda bulunan isimleri şu şekilde sıraladı:
• ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen
• İstanbul Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller
• Prof. Dr. Mehmet Ocakçı
• Binanın tescil sürecinde görev alan ÇEKÜL Malatya Temsilcisi Bekir Sözen
Proje, Doğu Anadolu Projesi (DAP) ve Darende Belediyesi iş birliğiyle tamamlandı. Tarihi yapı, müzik, sinema, sergi ve sosyal etkinliklerin düzenleneceği bir merkez olarak hizmet vermeye hazırlanıyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.