Dağ karanfili reçeli yediniz mi?
Dağ karanfili reçeli yediniz mi?
Darende’nin dağlarında ve sarp yamaçlarında çok fazla yetişen endemik dağ karanfili, çiçek açmaya başladı. Dağ karanfilinden reçel yaparken biraz dikkatli olmak gerekli çünkü toplaması, ayıklaması ve kıvamını tutturması biraz zor.
Darende’nin dağlarında ve sarp yamaçlarında çok fazla yetişen endemik dağ karanfili, çiçek açmaya başladı. Dağ karanfilinden reçel yaparken biraz dikkatli olmak gerekli çünkü toplaması, ayıklaması ve kıvamını tutturması biraz zor.
AHMET ÇAKIR/DARENDE
Darende’nin dağlarında yetişen, çoğu zaman hiç dikkati çekmeyen endemik olan dağ karanfilinden reçel yapma zamanı geldi. Mayıs ayı sonu haziran ayı başında açmaya başlayan dağ karanfillerinin aromasının daha iyi olması için sabahın erken saatlerinde toplanması gerekli.
Dağ karanfili reçelini yapmaya başladıklarını belirten Mesut Yel, dağ karanfilinden kokusu ve lezzeti farklı olan bir reçel yaptıklarını söyledi.
BEYAZ VE PEMBE BİR ARADA
Darende’de organik ürün deyince ilk akla gelen isim Mesut Yel, “Dağ karanfilleri çok dik yamaçlarda yetişiyor. Sert dikenli bir bitki olması ve çiçeklerin dikenlerle yan yana olması nedeniyle toplaması oldukça zor. Toplamak istiyorsanız elinize kalınca eldivenler takmalısınız. Dağda gezerken uzun boyu ve renkli çiçekleri sayesinde yaklaşık 100 metreden dağ karanfillerini görürsünüz. Çok güzel ve harika bir kokusu var. Aynı kökte aynı dalda yan yana beyaz ve pembe çiçekleriyle mükemmel bir görüntüye sahip bir bitki” ifadelerini kullandı.
SICAKLIK VE YAĞIŞA GÖRE DEĞİŞİYOR
Dağ karanfilinin bir kökünden bazen tek bir dal, bazen 2-3 bazen 5-6 dal çıktığını belirten Yel, “60-70 santimetre boya sahip olan karanfillerin her dalında üçer dörder parmak arayla üst üste 7-8 sıra tüm dalı çevreleyen çiçekler açıyor. Bazı yıllar çok bol-sık oluyor ve çok sık çiçek açıyor. Bazı yıllar da dağlarda çok seyrek ve az çiçek açıyor. Yağışlar ya da sıcaklardan etkileniyor bilmiyorum! Sabah açan çiçeklerin ömrü kısadır; açtıktan sonraki günün akşamına kadar durur ve kuruyarak savrulur. Akşam domur olan karanfiller ertesi sabah yeni çiçek açar ve yaklaşık 15-20 gün süreyle devam eder” şeklinde konuştu.
SAPINI, KOYMAYA GEREK YOK
Dağ karanfili reçeli yapmak için çiçeklerin en yoğun koktuğu sabahın erken saatlerde topladığını belirten Yel, “Topladığımız karanfilin çiçek kısmını sapından koparılıp temizliyoruz. Eğer reçeli sapını ayıklamadan yaparsanız saplar sert olduğundan, reçeli yiyince ot gibi ağzınızda dolaşır, durur ve reçelin görüntüsünü de tadını da bozar. Zaten karanfilin kokusu çiçeğindedir. Sapında koku yoktur. Karanfil reçelini yaparken içine koyacağınız karanfil miktarı çok iyi ayarlanmalıdır. Karanfil rengini aynen reçele de verir ve reçelin rengi bal rengini andırır” dedi.
KARANFİL REÇELİ NASIL YAPILIYOR?
Reçel yapımını anlatan Mesut Yel, “Bire bir şeker ve suyu kaynattıktan sonra ayıkladığımız karanfil çiçeklerini koyarak kaynatıyoruz. Aslında gül reçeliyle aynı şekilde yapıyoruz. Gül yaprağına göre daha az yaprak koyuyoruz. Limontuzu da koyduktan sonra biraz kaynatıyoruz. Bu günlerde reçel yapımına devam ediyoruz. Kilosunu 200 liraya satıyoruz. Darende dışında oturan ve karanfilin kokusunu ve karanfilin kıymetini bilen, isteyen herkese tüm hemşerilerimize de gönderiyoruz” şeklinde konuştu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.