Tohumluk Patatesler Palanga’dan
Tohumluk Patatesler Palanga’dan
Patates tohumu üretimi yapılan Palanga’da bu yıl hedef 10 bin ton. Toprağın güzel olması ile mikroklimadan dolayı tercih edilen bölgede hedef daha çok üretim yaparak tohumda dışa bağımlılığı azaltmak.
Patates tohumu üretimi yapılan Palanga’da bu yıl hedef 10 bin ton. Toprağın güzel olması ile mikroklimadan dolayı tercih edilen bölgede hedef daha çok üretim yaparak tohumda dışa bağımlılığı azaltmak.
AHMET ÇAKIR/DARENDE
Darende ilçesinin en büyük tarım ovası olan Palanga Köyü’nde tohumluk ve sofralık patates hasadı başladı. 1300 rakımda yetiştirilen patatesler yurtiçinde ve yurtdışında tohum olarak kullanılıyor. Bu yıl 1500 hektar alana tohumluk ekimi yapılırken beklenen rekolte 10 bin ton. Patates hasadını ise sezonluk işçiler ve Selanik Tohumculuk LTD.ŞTİ’nin sürekli çalışan işçileri yapıyor.
1500 HEKTARDA ÜRETİM YAPILDI
Üretilen patateslerin Niğde’nin mağaralarında saklandığını belirten Palanga Muhtarı Hakan Gökçe, “Palanga’da ürettiğimiz patateslerle yerli ve milli tohum üretiminde üst sıralarda bir firmayız. Tohumda dışa bağımlılığı azaltmak için bölgemizde patates tohumu üretiyoruz. Niğde Patates Araştırma Endüstrisi ile beraber çalışıyoruz. Ana depomuz Niğde’de burada çıkan patatesler Niğde’ye gider orada boylandırılır ayrılır. Patatesleri doğal mağarada sakladığımız için oraya gönderiyoruz. Bu yıl Selanik Tohumculuk LTD.ŞTİ olarak 1500 hektar tohumluk patates işledik. Özellikle Türki cumhuriyetlere gönderiyoruz. Bu sene Avrupa’nın bir kısmına gönderme planımız var. Yurtiçinde bizim tohumlarımız genellikle Konya Ereğli, Ahlat, Bayburt ve Erzurum gibi bölgelerin tohum tedarikçisi biziz” ifadelerini kullandı.
YENİ ÇEŞİTLER DENENECEK
Geçen yıl 6 bin ton rekolte elde ettiklerini bu yıl 10 bin ton üretim beklediklerini belirten Muhtar Gökçe, “Gelecek sene üretim alanımızı biraz daha artırmayı düşünüyoruz. Çünkü yeni birkaç çeşit yakaladık. Melezlemesini yaptığımız çeşitler var. O da iyi tuttu. Araştırmaları Niğde Patates Araştırma Endüstrisi yapıyor; biz de sahada uyguluyoruz ve yetiştiriyoruz. Diyarbakır Karantina Endüstrisi müşavir firmamız gibi devamlı toprak ve ürün numunesi alarak bizi kontrol altında tutuyorlar” şeklinde konuştu.
ANAÇLAR YURTDIŞINA
Bu sene il ve ilçe tarım müdürlüğü havza bazlı ürüne patatesi aldığı için destek aldıklarını vurgulayan Hakan Gökçe, “Sertifika üretimi yaptığımız için ton hesabından destek alıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda aspir alınmıştı. Bu yıl üretim yaptığımız için patatesi uygun gördüler. Ürünlerimiz tamamen organik olarak üretiliyor. Kimyasal kullanmıyoruz. Ovamız yüksek olduğu için mikroklima görevi görüyor. Darende’nin sulanabilir en büyük ovası burasıdır. Toprağımızda hastalık yok. Anaç olanlar genelde yurtdışına gidiyor. İç piyasada pahalı olduğu için vatandaşımız bunu tercih etmiyor. Tarlada kalan ürünleri de çevredeki vatandaşlar topluyor” dedi.
“ÇOK FAZLA GÖÇ TALEBİ VAR”
Bölgeye göç olduğunu belirten Girişimci Gökçe, “Gökpınar projesi kapsamında bölge 2015’te sulu tarıma geçti. Bu nedenle bölgede patates ve şeker pancarı üretimi yapılabiliyor. Dönümde 3-4 ton ürün alabiliyoruz. Maliyetler çok yüksek kazanmıyoruz ama biz bölgede bu yola çıktık ve çok ciddi yatırım yaptık; bu nedenle devam ediyoruz. Üretimin sürekliği için de üretmek zorundayız. Üretmeyen bir toplum dışarıya mahkumdur. Palanga’ya bu üretimlerden dolayı çok fazla göç talebi var. Dışarıda yaşayanlar ekonomik baskıdan ve asgari ücretin çok düşük olması nedeniyle buralara köylere kaçıyor. Tarım Bakanlığımızın ya da hükümetimizi de köylere dönme ile ilgili proje yapmasını destekleyenlerdeyiz. Her zaman için köyde hayat var diyoruz. Biz yılmadan, bıkmadan, her zaman üreteceğiz; üretimde olacağız” dedi.
YÜZLERCE AİLENİN GEÇİM KAYNAĞI
Niğde firması olan Selanik Tohumculuk LTD.ŞTİ temsilcisi İlhan Bengi, “Uzun zamandan beri Palanga bölgesinde tohum üretimine devam ediyoruz. Selanik Tohumculuk olarak bu bölgeyi seçmemizin nedeni rakımın yüksek olması. Üretimde kullandığımız bölgenin mikrokliman bir hastalık sıkıntısı yaşamadık. Bin 300 -bin 400 rakımdayız. Patates üretmek için çok güzel bir iklimi var buranın. Toprağı da bakir. Patateste oluşacak hastalık görülmüyor. Özellikle son dönemlerde kırsal bölgelerimiz kalkınması açısından bölgeye yeni ürünler getirdik. Yeni ürünlerle eminim bölgeye büyük katkı sağladık. Üretimimiz yüzlerce ailenin geçim kaynağı oldu. Üretim ve çeşitlilik adına üreticiye yardımcı oluyoruz. Hedefimiz daha çok tohum üretmek. Yurtdışına bağımlılığı bir nebze de olsa azaltmak” şeklinde konuştu.
AYNI TARLA 4 YILDA BİR EKİLİYOR
Bu yıl maliyetlerin çok yüksek olması nedeniyle kazanamadıklarını belirten İlhan Bengi, şunları söyledi: “Biz kiralama usulü çalışıyoruz. Patatesi 4 yılda bir bölge içinde dönüşümlü ekim yapıyoruz. Arkamızdan buğday, arpa, mısır üretimi yapılacak. Devletin bize tarım arazilerinin açılması konusunda yardımcı olmasını istiyoruz. Tarım üretimi konusunda çok sıkıntılı bir dönem yaşıyoruz. Bunu da aşacağımızı düşünüyoruz. Özellikle bu yıl maliyetlerin aşırı yükselmesinden dolayı sıkıntıdayız. Bir dönümün maliyeti ortalama olarak 40 bin lira. Bir dönümde tohumluk dediğimiz 4 bin kilogram ürün alabiliyoruz. Onun üstündeki büyüklükteki ürünler tohumluk kategorisinde değil. 28 milimle 65 milime kadar olan ürünleri tohum olarak kullanabiliyoruz. Tohum ya da bitkisel üretimin Türkiye’de özellikle kırsal kesimde üretimin devamlılığını sağlayabilmek için mücadelemize devam ediyoruz.”
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.