Merakı müzeye dönüştü

Darende Haberleri 14.05.2024 - 13:28, Güncelleme: 14.05.2024 - 13:28
 

Merakı müzeye dönüştü

Darendeli Erdin Tırnaksız, hobi olarak başladığı eski eser merakı, 6 bin parçalık etnografik müzeye dönüştü. Tırnaksız’ın amacı gençleri, geçmişle tanıştırmak.

AHMET ÇAKIR/DARENDE Darende Belediyesi’nde çalışan Erdin Tırnaksız, 18 yıl önce isteyip de alamadığı bir plak nedeniyle 6 bin eserin olduğu etnografik bir müzeye sahip oldu. Satın aldığı ya da bağışlanan eserler için yer yapan Tırnaksız, eserlerin yanında çok mutlu olduğunu ve eserleri gençlere tanıştırmak istediğini söyledi. ESERLERİNE GÖZÜ GİBİ BAKIYOR Topladığı eserlerin yanında olmaktan mutlu olduğunu belirten 51 yaşındaki Erdin Tırnaksız, “18 yıldır eski eserleri topluyorum. Millet araba aldı, ev aldı; ben de paramı bu eserlere yatırdım. 18 yıl önce isteyip de alamadığım bir plak benim hırs yapmama neden oldu. Bugün 6 bin eser sahibi oldum. Benim eski eşyalara ilgimi bilen arkadaşlarım, dostlarım ellerindeki eserleri bağışlıyor. Bir yerde bir eser olduğunu duyduğumda, gidip paramla alıyorum. O eseri alamazsam uykularım kaçıyor. Hediye edilen eşyalar oldu ama birçoğunu kendi paramla aldım. Kazancımın büyük bölümünü bu eserlere harcadım; harcamaya da devam ediyorum. Topladığım eşyaları koymak için evimin üst katına bir yer yaptım. Hacıderviş Mahallesi’nde bulunan evime kamera döşettim ayrıca burada yatıyorum” şeklinde konuştu. OSMALI’DAN CUMHURİYET’E Günlük hayatta kullanılan tüm ürünlere sahip olduğunu belirten Tırnaksız, “Buraya geldiğimde huzur buluyorum. Türk toplumunun yaşam malzemeleri çoğunlukta tabi ki Ermenilere ait eserler de var. Osmanlı dönemine ve Cumhuriyetimizin ilk yıllarına ait plak, gümüş eşyelar, tespih, para, orak, yaba, çocuk beşiği, halı, kilim, sandık, valiz, vazo, kılıç, küp, elek, camekân, çaydanlık, çalgı aletleri, kazan, tas, tabak, kaşık, bıçak, bakır sini, ibrik, saat, çanta, sandalye, koltuk, patik, çorap, gaz lambaları, terazi, el işlemeleri, ayna, telefon... Kısacası insan günlük hayatında ne kullanılmışsa topladığım ürünlerde var” ifadelerini kulandı. AMAÇ GEÇMİŞİ BUGÜNE TANIŞTIRMAK 150 yıllık eserin bile olduğu koleksiyonunda gurur duyduğunu belirten Tırnaksız, şöyle devam etti: “Buna tarihine sahip çıkma deyin, hastalık deyin, hobi deyin. Benim için tarihi eser olan parçaları sergiliyorum. Ben bunu yaparak geçmişi gelecek nesillerle buluşturduğumu düşünüyorum. Amacım halka açık bir müze oluşturmak. Burada 100-150 yıllık eserler var. Bunları gelecek nesillerle tanıştırırsam, bu bana yeter. Gençlerimiz gelsin atalarının kullandığı malzemelerini görsünler. Tarihleri ile yüzleşsinler bir insanın doğduğunda kullandığı beşikten tutun son nefesine kadar kullandığı yaşam malzemeleri var bende.”                        
Darendeli Erdin Tırnaksız, hobi olarak başladığı eski eser merakı, 6 bin parçalık etnografik müzeye dönüştü. Tırnaksız’ın amacı gençleri, geçmişle tanıştırmak.

AHMET ÇAKIR/DARENDE

Darende Belediyesi’nde çalışan Erdin Tırnaksız, 18 yıl önce isteyip de alamadığı bir plak nedeniyle 6 bin eserin olduğu etnografik bir müzeye sahip oldu. Satın aldığı ya da bağışlanan eserler için yer yapan Tırnaksız, eserlerin yanında çok mutlu olduğunu ve eserleri gençlere tanıştırmak istediğini söyledi.

ESERLERİNE GÖZÜ GİBİ BAKIYOR

Topladığı eserlerin yanında olmaktan mutlu olduğunu belirten 51 yaşındaki Erdin Tırnaksız, “18 yıldır eski eserleri topluyorum. Millet araba aldı, ev aldı; ben de paramı bu eserlere yatırdım. 18 yıl önce isteyip de alamadığım bir plak benim hırs yapmama neden oldu. Bugün 6 bin eser sahibi oldum. Benim eski eşyalara ilgimi bilen arkadaşlarım, dostlarım ellerindeki eserleri bağışlıyor. Bir yerde bir eser olduğunu duyduğumda, gidip paramla alıyorum. O eseri alamazsam uykularım kaçıyor. Hediye edilen eşyalar oldu ama birçoğunu kendi paramla aldım. Kazancımın büyük bölümünü bu eserlere harcadım; harcamaya da devam ediyorum. Topladığım eşyaları koymak için evimin üst katına bir yer yaptım. Hacıderviş Mahallesi’nde bulunan evime kamera döşettim ayrıca burada yatıyorum” şeklinde konuştu.

OSMALI’DAN CUMHURİYET’E

Günlük hayatta kullanılan tüm ürünlere sahip olduğunu belirten Tırnaksız, “Buraya geldiğimde huzur buluyorum. Türk toplumunun yaşam malzemeleri çoğunlukta tabi ki Ermenilere ait eserler de var. Osmanlı dönemine ve Cumhuriyetimizin ilk yıllarına ait plak, gümüş eşyelar, tespih, para, orak, yaba, çocuk beşiği, halı, kilim, sandık, valiz, vazo, kılıç, küp, elek, camekân, çaydanlık, çalgı aletleri, kazan, tas, tabak, kaşık, bıçak, bakır sini, ibrik, saat, çanta, sandalye, koltuk, patik, çorap, gaz lambaları, terazi, el işlemeleri, ayna, telefon... Kısacası insan günlük hayatında ne kullanılmışsa topladığım ürünlerde var” ifadelerini kulandı.

AMAÇ GEÇMİŞİ BUGÜNE TANIŞTIRMAK

150 yıllık eserin bile olduğu koleksiyonunda gurur duyduğunu belirten Tırnaksız, şöyle devam etti: “Buna tarihine sahip çıkma deyin, hastalık deyin, hobi deyin. Benim için tarihi eser olan parçaları sergiliyorum. Ben bunu yaparak geçmişi gelecek nesillerle buluşturduğumu düşünüyorum. Amacım halka açık bir müze oluşturmak. Burada 100-150 yıllık eserler var. Bunları gelecek nesillerle tanıştırırsam, bu bana yeter. Gençlerimiz gelsin atalarının kullandığı malzemelerini görsünler. Tarihleri ile yüzleşsinler bir insanın doğduğunda kullandığı beşikten tutun son nefesine kadar kullandığı yaşam malzemeleri var bende.”                        

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (1 )

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve darendepostasi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Durduramazlar
(16.05.2024 00:00 - #378)
Helal olsun genç sana, seni tebrik ederim, büyük iş yapmışın, yazın misafirin olmaya geliyorum, ispanakli ekmegi, yogurtlu çorbayı hazirla, yatılı gelecem 5 erkek arkadas ile kalacak yerin vardir umarim
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve darendepostasi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.