Lahana kendini yedirmeyecek!

Darende Haberleri 23.09.2024 - 09:16, Güncelleme: 23.09.2024 - 09:16
 

Lahana kendini yedirmeyecek!

Faydaları saymakla bitmeyen lahana Darende’de tezgahlarda satılmaya başlandı. Maliyetlerin artması nedeniyle bu yıl lahanalar büyüklüğüne göre 100-150-200 lira arasında satılıyor.

AHMET ÇAKIR/DARENDE Darende sofraların vazgeçilmezi “Gökyar lahanası” pazarlarda satılmaya başladı. Lahananın fiyatı büyüklüğüne göre değişiyor. Gökyar lahanası üreticileri Serdar Yıldırım ve Musa Bozok maliyetlerin çok fazla attığını belirterek, lahanaların çevre ilçelere ve illere satıldığını belirttiler. LAHANA GERÇEKTEN PAHALI Darende Sebze Pazarında; pazartesi ve cuma günleri lahana satan Serdar Yıldırım, “Gükyar mahallemizde binlerce kök lahana diktik. Tarladan günlük toplayarak pazara getiriyoruz. Darende'de ‘Gökyar lahanası’ olarak isim yapan lahana, Darende'nin Gökyar, Sandıkkaya, Karşıya ve Güdül gibi mahallelerinde üretiliyor. Gübre ve fide maliyetleri çok yükseldi. Bir lahananın maliyeti ortalama gübre ve fide 70 lira civarında. Mazot ve işçilik eklenirse satış fiyatına ulaşıyor. Lahananın büyüklüğüne göre 100-150 ve 200 lira arasında satış yapıyoruz. Haftada iki gün ilçenin pazarında satış yapıyorum. Lahana halkın gelirine göre gerçekten pahalı ama bizim de yapacağımız bir şey yok. Keşke maliyetlerimiz giderlerimiz düşük olsaydı da biz de ucuza satsaydık. Darendeli çok sevdiği lahanayı ağız tadıyla yese” ifadelerini kullandı. LAHANA OLMAZSA OLMAZ 40 seneden fazla lahana üreticiliği ve satıcılığı yapan Gökyar Mahallesi’nden 62 yaşındaki Musa Bozok, “Darende'de ‘Gökyar lahanası’ olarak isim yapan lahana, Darende'nin Gökyar, Sandıkkaya, Karşıya ve Güdül gibi mahallelerinde üretiliyor. Yılına göre ektiğimiz lahana fide sayısı değişiyor. Bu yıl 10 bin fide yetiştirdim. Yetiştirdiğim lahanalarla geçimimi sağlıyorum. Ama son yıllarda maliyet çok yükseldiği için çok kazandığımı söyleyemem. Haftada ortalama 300 tane lahana satıyorum. Lahana Darende mutfağının olmazsa olmazı. Yetiştirdiğimiz lahanalar ilçenin ihtiyacını karşılıyor ve çevre il ve ilçelere de gönderiliyor” şeklinde konuştu. AYRI BİR LEZZETE SAHİP Yaprakların ince olmasından dolayı kolay sarıldığını vurgulayan Musa Bozok, "Gökyar lahanası diğer lahanalara göre yaprakları daha ince damarlı olmasından dolayı kolay sarılır. Hayvan gübresiyle yetiştiriyoruz. Bu nedenle doğaldır ve lezzetlidir. Gökyar lahanasının sade turşusu yapıldığı gibi karışık turşusu da yapılır ve ayrı bir lezzeti vardır. Gökyar lahanasından yemek olarak en başta sarma yapılır. Darende sofralarının olmasa olmazıdır" dedi. LAHANANIN FAYDALARI Güçlü antioksidan özelliğe sahip lahana; kış hastalıkları, kanser, karaciğer yağlanması, bağırsak, prostat ve obeziteye karşı çok faydalı olduğu biliniyor. Çiğ olarak salatasını yapıp tüketmek ya da suyunu içmek özellikle idrar söktürücü, toksin atıcı özelliğinden faydalanmayı en üst düzeye çıkarıyor. Haftada iki gün yapraklarını sıcak suda haşlayarak suyunu içmek toksin atmada faydalı. Güçlü bir C vitamini kaynağı olan beyaz lahananın bu özelliğini kaybetmemesi için çok uzun süre pişirilmemeli ve taze olarak tüketilmeli.
Faydaları saymakla bitmeyen lahana Darende’de tezgahlarda satılmaya başlandı. Maliyetlerin artması nedeniyle bu yıl lahanalar büyüklüğüne göre 100-150-200 lira arasında satılıyor.

AHMET ÇAKIR/DARENDE

Darende sofraların vazgeçilmezi “Gökyar lahanası” pazarlarda satılmaya başladı. Lahananın fiyatı büyüklüğüne göre değişiyor. Gökyar lahanası üreticileri Serdar Yıldırım ve Musa Bozok maliyetlerin çok fazla attığını belirterek, lahanaların çevre ilçelere ve illere satıldığını belirttiler.

LAHANA GERÇEKTEN PAHALI

Darende Sebze Pazarında; pazartesi ve cuma günleri lahana satan Serdar Yıldırım, “Gükyar mahallemizde binlerce kök lahana diktik. Tarladan günlük toplayarak pazara getiriyoruz. Darende'de ‘Gökyar lahanası’ olarak isim yapan lahana, Darende'nin Gökyar, Sandıkkaya, Karşıya ve Güdül gibi mahallelerinde üretiliyor. Gübre ve fide maliyetleri çok yükseldi. Bir lahananın maliyeti ortalama gübre ve fide 70 lira civarında. Mazot ve işçilik eklenirse satış fiyatına ulaşıyor. Lahananın büyüklüğüne göre 100-150 ve 200 lira arasında satış yapıyoruz. Haftada iki gün ilçenin pazarında satış yapıyorum. Lahana halkın gelirine göre gerçekten pahalı ama bizim de yapacağımız bir şey yok. Keşke maliyetlerimiz giderlerimiz düşük olsaydı da biz de ucuza satsaydık. Darendeli çok sevdiği lahanayı ağız tadıyla yese” ifadelerini kullandı.

LAHANA OLMAZSA OLMAZ

40 seneden fazla lahana üreticiliği ve satıcılığı yapan Gökyar Mahallesi’nden 62 yaşındaki Musa Bozok, “Darende'de ‘Gökyar lahanası’ olarak isim yapan lahana, Darende'nin Gökyar, Sandıkkaya, Karşıya ve Güdül gibi mahallelerinde üretiliyor. Yılına göre ektiğimiz lahana fide sayısı değişiyor. Bu yıl 10 bin fide yetiştirdim. Yetiştirdiğim lahanalarla geçimimi sağlıyorum. Ama son yıllarda maliyet çok yükseldiği için çok kazandığımı söyleyemem. Haftada ortalama 300 tane lahana satıyorum. Lahana Darende mutfağının olmazsa olmazı. Yetiştirdiğimiz lahanalar ilçenin ihtiyacını karşılıyor ve çevre il ve ilçelere de gönderiliyor” şeklinde konuştu.

AYRI BİR LEZZETE SAHİP

Yaprakların ince olmasından dolayı kolay sarıldığını vurgulayan Musa Bozok, "Gökyar lahanası diğer lahanalara göre yaprakları daha ince damarlı olmasından dolayı kolay sarılır. Hayvan gübresiyle yetiştiriyoruz. Bu nedenle doğaldır ve lezzetlidir. Gökyar lahanasının sade turşusu yapıldığı gibi karışık turşusu da yapılır ve ayrı bir lezzeti vardır. Gökyar lahanasından yemek olarak en başta sarma yapılır. Darende sofralarının olmasa olmazıdır" dedi.

LAHANANIN FAYDALARI

Güçlü antioksidan özelliğe sahip lahana; kış hastalıkları, kanser, karaciğer yağlanması, bağırsak, prostat ve obeziteye karşı çok faydalı olduğu biliniyor. Çiğ olarak salatasını yapıp tüketmek ya da suyunu içmek özellikle idrar söktürücü, toksin atıcı özelliğinden faydalanmayı en üst düzeye çıkarıyor. Haftada iki gün yapraklarını sıcak suda haşlayarak suyunu içmek toksin atmada faydalı. Güçlü bir C vitamini kaynağı olan beyaz lahananın bu özelliğini kaybetmemesi için çok uzun süre pişirilmemeli ve taze olarak tüketilmeli.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve darendepostasi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.