Karaca: Belirsizlik bitsin!

Darende Haberleri 12.05.2025 - 13:37, Güncelleme: 12.05.2025 - 13:57
 

Karaca: Belirsizlik bitsin!

Dekar başına ne kadar ödeme yapılacak? Ödemeler ne zaman gerçekleşecek? Tarımsal kredi borçları yapılandırılacak mı ertelenecek mi? Tomurcuk evresindeki ürünler sigorta kapsamına alınacak mı? Sigortasız kalan bölümler destek alacak mı?

AHMET ÇAIR/DARENDE Malatya çiftçisinin beklentilerinin hâlâ karşılanmadığını söyleyen Darende Ziraat Odası Başkanı Orhan Karaca, 12 Nisan’da yaşanan don olayından sonra belirsizliğin üreticiyi zorladığını söyledi. Karaca, üreticini cevabını merak ettiği soruları sordu: Don zararı karşılanacak mı? Dekar başına ne kadar ödeme yapılacak? Ödemeler ne zaman gerçekleşecek? Tarımsal kredi borçları yapılandırılacak mı ertelenecek mi? Tomurcuk evresindeki ürünler sigorta kapsamına alınacak mı? Sigortasız kalan bölümler destek alacak mı? DEKAR BAŞINA NE KADAR ÖDENECEK? Cumhurbaşkanı ve bakanın açıklamalarıyla ilgili bir gelişme olmadığını söyleyen Başkan Karaca, “Geçtiğimiz ay Malatya'da meydana gelen şiddetli don afeti, özellikle kayısı üreticilerini derinden etkilemiş, binlerce dönüm meyve bahçesi zarar görmüştür. Yaşanan bu felaket sonrası Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamada, mağdur olan çiftçilerimizin zararlarının karşılanacağı ifade edilmiş, bu açıklama üreticilerimize bir nebze olsun umut vermiştir. Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı da ilimize gelerek sahada incelemelerde bulunmuş, hasar tespit çalışmalarının hızla tamamlanması talimatını vermiştir. Ancak aradan geçen yaklaşık bir aylık süreye rağmen, çiftçilerimizin en çok merak ettiği ‘Dekar başına ne kadar ödeme yapılacak?’ ve ‘Bu ödemeler ne zaman gerçekleşecek?’ sorularına ilişkin herhangi bir resmî açıklama yapılmamıştır” ifadelerini kullandı. TÜM SORULAR CEVAPSIZ Don afetinin hemen ardından çiftçilerin bahçelerini gelecek sezona hazırlamak zorunda olduğunu ve üreticinin artan maliyetler karşısında çaresiz kaldığını belirten Orhan Karaca, “Sahadan bize iletilen önemli sorular hâlâ yanıtsızdır: Arazisinin bir kısmını sigortalatan çiftçiler, sigortasız kalan bölümler için devletten destek alabilecek midir? Don olayının gerçekleştiği dönemde henüz tomurcuk evresinde olan ve sigorta kapsamına alınmayan ürünlerin durumu ne olacaktır? Ziraat Bankası başta olmak üzere tarımsal kredi borçlarına ilişkin bir yapılandırma ya da erteleme olacak mıdır? Bu sorulara hâlâ açık ve net bir yanıt verilmemiştir” şeklinde konuştu. RESMİ YAZILI AÇIKLAMAK GEREKLİ Çiftçilerimizin hem borç yükü hem de üretim baskısı altında ezildiğini hatırlatan Karaca, şöyle devam etti: “Bu noktada sadece ‘tespit çalışmaları yapılıyor’ demek yeterli değildir. Üreticimizin önünü görebilmesi, ekonomik planlama yapabilmesi için, ödemelerin miktarı ve tarihi konusunda net, yazılı ve resmi açıklamalara ihtiyaç vardır. Buradan tüm yetkililere çağrımızdır: Malatya çiftçisi bugüne kadar hep üretmiş, ülkemizin tarım ekonomisine büyük katkı sağlamıştır. Şimdi destek sırası devlettedir. Üretim çarklarının durmaması, kırsalın boşalmaması için acil çözüm planları devreye alınmalı, zarar gören çiftçimizin sesi duyulmalıdır. Malatya çiftçisi kaderine terk edilmemeli; belirsizlikler son bulmalıdır.”
Dekar başına ne kadar ödeme yapılacak? Ödemeler ne zaman gerçekleşecek? Tarımsal kredi borçları yapılandırılacak mı ertelenecek mi? Tomurcuk evresindeki ürünler sigorta kapsamına alınacak mı? Sigortasız kalan bölümler destek alacak mı?

AHMET ÇAIR/DARENDE

Malatya çiftçisinin beklentilerinin hâlâ karşılanmadığını söyleyen Darende Ziraat Odası Başkanı Orhan Karaca, 12 Nisan’da yaşanan don olayından sonra belirsizliğin üreticiyi zorladığını söyledi. Karaca, üreticini cevabını merak ettiği soruları sordu: Don zararı karşılanacak mı? Dekar başına ne kadar ödeme yapılacak? Ödemeler ne zaman gerçekleşecek? Tarımsal kredi borçları yapılandırılacak mı ertelenecek mi? Tomurcuk evresindeki ürünler sigorta kapsamına alınacak mı? Sigortasız kalan bölümler destek alacak mı?

DEKAR BAŞINA NE KADAR ÖDENECEK?

Cumhurbaşkanı ve bakanın açıklamalarıyla ilgili bir gelişme olmadığını söyleyen Başkan Karaca, “Geçtiğimiz ay Malatya'da meydana gelen şiddetli don afeti, özellikle kayısı üreticilerini derinden etkilemiş, binlerce dönüm meyve bahçesi zarar görmüştür. Yaşanan bu felaket sonrası Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamada, mağdur olan çiftçilerimizin zararlarının karşılanacağı ifade edilmiş, bu açıklama üreticilerimize bir nebze olsun umut vermiştir.

Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı da ilimize gelerek sahada incelemelerde bulunmuş, hasar tespit çalışmalarının hızla tamamlanması talimatını vermiştir. Ancak aradan geçen yaklaşık bir aylık süreye rağmen, çiftçilerimizin en çok merak ettiği ‘Dekar başına ne kadar ödeme yapılacak?’ ve ‘Bu ödemeler ne zaman gerçekleşecek?’ sorularına ilişkin herhangi bir resmî açıklama yapılmamıştır” ifadelerini kullandı.

TÜM SORULAR CEVAPSIZ

Don afetinin hemen ardından çiftçilerin bahçelerini gelecek sezona hazırlamak zorunda olduğunu ve üreticinin artan maliyetler karşısında çaresiz kaldığını belirten Orhan Karaca, “Sahadan bize iletilen önemli sorular hâlâ yanıtsızdır: Arazisinin bir kısmını sigortalatan çiftçiler, sigortasız kalan bölümler için devletten destek alabilecek midir?

Don olayının gerçekleştiği dönemde henüz tomurcuk evresinde olan ve sigorta kapsamına alınmayan ürünlerin durumu ne olacaktır?

Ziraat Bankası başta olmak üzere tarımsal kredi borçlarına ilişkin bir yapılandırma ya da erteleme olacak mıdır? Bu sorulara hâlâ açık ve net bir yanıt verilmemiştir” şeklinde konuştu.

RESMİ YAZILI AÇIKLAMAK GEREKLİ

Çiftçilerimizin hem borç yükü hem de üretim baskısı altında ezildiğini hatırlatan Karaca, şöyle devam etti: “Bu noktada sadece ‘tespit çalışmaları yapılıyor’ demek yeterli değildir. Üreticimizin önünü görebilmesi, ekonomik planlama yapabilmesi için, ödemelerin miktarı ve tarihi konusunda net, yazılı ve resmi açıklamalara ihtiyaç vardır.

Buradan tüm yetkililere çağrımızdır:

Malatya çiftçisi bugüne kadar hep üretmiş, ülkemizin tarım ekonomisine büyük katkı sağlamıştır. Şimdi destek sırası devlettedir. Üretim çarklarının durmaması, kırsalın boşalmaması için acil çözüm planları devreye alınmalı, zarar gören çiftçimizin sesi duyulmalıdır. Malatya çiftçisi kaderine terk edilmemeli; belirsizlikler son bulmalıdır.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve darendepostasi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.