Ilıca’da Kış Yarısı yemeği yenildi

Darende Haberleri 21.01.2024 - 21:18, Güncelleme: 21.01.2024 - 21:18
 

Ilıca’da Kış Yarısı yemeği yenildi

Darende’nin Ilıca mahallesinde her yıl 21 Ocak’ta başlayan ve geleneksel olarak yapılan kış yarısı yemeği yenildi. Düzenlenen etkinliğe yüzlerce vatandaş katıldı.

AHMET ÇAKIR/DARENDE Darende’nin Ilıca Mahallesi’nde kış yarısı yemeği yapıldı. Masrafların ortak karşılandığı etli sulu pilavı yapmak için sabah saatlerinde kazanlar kuruldu. Yemek, yavaş yavaş kaynatıldı hazır olunca hep birlikte yenildi. Ilıca’da her yıl 21 Ocak’tan itibaren kış yarısı yemeği yapılıyor. YÜZLERCE İNSAN BİR ARAYA GELİYOR Gelenekleri yaşatmanın gururunu yaşadıklarını belirten Ilıca Mahallesi Muhtarı Bayram Doğan, “Atalarımızdan kalma bu gelenek mahallemizde halen yaşatılıyor. Kış yarısı etkinlilerine çevre mahallelerden dahil yüzlerce vatandaş katılıyor. Bu kültürünün giderlerini mahalleli olarak ortaklaşa karşılıyoruz. Yöresel yemeğimiz olan etli sulu pilavı, kazanlarda hazırlayıp misafirlerimize ikram ediyoruz. Bu yemek vesilesiyle yüzlerce insan birbirini görüyor. Bizde geleneklerimizi yaşatmış oluyoruz. Mahalle olarak yapabildiğimiz zamana kadar yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu. KARDEŞÇE BİR ARADALAR Geleneğin gençlere öğretilmesi gerektiğini vurgulayan Ilıca Mahallesi sakinlerinden Hasan Doğan, “Yaşatılan bu geleneği gençlerimize de öğretmeliyiz ki yaşatılsın. Ilıca olarak örnek mahalleyiz. Her yıl, kış yarısı etkinliğimiz yapılır. Oğuz boyundan gelerek Anadolu’ya yayılan bir gelenek. İnşallah sosyal bir gelenek olarak yarınlara taşınır. Görüyorsunuz yüzlerce insan bir arada dostça, kardeşçe sohbet ediyorlar” ifadelerini kullandı. KIŞ YARISI ETKİNLİĞİ NEDEN YAPILIR? Öz oğuz boyundan gelen köylüler Orta Asya'dan kendileri ile birlikte taşıdıkları ve Anadolu'ya yaydıkları geleneklerimizden biri olup kışın yarı olduğunu ve köylülerin kendi yiyecekleri ve hayvanlarının yemlerini buna göre belirledikleri eğer kış iyi giderse memnunluklarını dile getirirler. Bu etkinlik köylülerin barış içinde yaşamasını ve sosyal bir gelenek olarak bunun iş birliği içinde sürdürülmesini sağlamaktadır. Kış mevsimi genellikle 90 gün olarak hesaplanır. Ancak Miladi takvim değil de Hicri takvime göre ya da son hesap diye adlandırılır. 13 Aralık-13 Mart arasıdır. Kış yarısı ocak ayının son haftası gerçekleştirilmektedir.
Darende’nin Ilıca mahallesinde her yıl 21 Ocak’ta başlayan ve geleneksel olarak yapılan kış yarısı yemeği yenildi. Düzenlenen etkinliğe yüzlerce vatandaş katıldı.

AHMET ÇAKIR/DARENDE

Darende’nin Ilıca Mahallesi’nde kış yarısı yemeği yapıldı. Masrafların ortak karşılandığı etli sulu pilavı yapmak için sabah saatlerinde kazanlar kuruldu. Yemek, yavaş yavaş kaynatıldı hazır olunca hep birlikte yenildi. Ilıca’da her yıl 21 Ocak’tan itibaren kış yarısı yemeği yapılıyor.

YÜZLERCE İNSAN BİR ARAYA GELİYOR

Gelenekleri yaşatmanın gururunu yaşadıklarını belirten Ilıca Mahallesi Muhtarı Bayram Doğan, “Atalarımızdan kalma bu gelenek mahallemizde halen yaşatılıyor. Kış yarısı etkinlilerine çevre mahallelerden dahil yüzlerce vatandaş katılıyor. Bu kültürünün giderlerini mahalleli olarak ortaklaşa karşılıyoruz. Yöresel yemeğimiz olan etli sulu pilavı, kazanlarda hazırlayıp misafirlerimize ikram ediyoruz. Bu yemek vesilesiyle yüzlerce insan birbirini görüyor. Bizde geleneklerimizi yaşatmış oluyoruz. Mahalle olarak yapabildiğimiz zamana kadar yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

KARDEŞÇE BİR ARADALAR

Geleneğin gençlere öğretilmesi gerektiğini vurgulayan Ilıca Mahallesi sakinlerinden Hasan Doğan, “Yaşatılan bu geleneği gençlerimize de öğretmeliyiz ki yaşatılsın. Ilıca olarak örnek mahalleyiz. Her yıl, kış yarısı etkinliğimiz yapılır. Oğuz boyundan gelerek Anadolu’ya yayılan bir gelenek. İnşallah sosyal bir gelenek olarak yarınlara taşınır. Görüyorsunuz yüzlerce insan bir arada dostça, kardeşçe sohbet ediyorlar” ifadelerini kullandı.

KIŞ YARISI ETKİNLİĞİ NEDEN YAPILIR?

Öz oğuz boyundan gelen köylüler Orta Asya'dan kendileri ile birlikte taşıdıkları ve Anadolu'ya yaydıkları geleneklerimizden biri olup kışın yarı olduğunu ve köylülerin kendi yiyecekleri ve hayvanlarının yemlerini buna göre belirledikleri eğer kış iyi giderse memnunluklarını dile getirirler. Bu etkinlik köylülerin barış içinde yaşamasını ve sosyal bir gelenek olarak bunun iş birliği içinde sürdürülmesini sağlamaktadır. Kış mevsimi genellikle 90 gün olarak hesaplanır. Ancak Miladi takvim değil de Hicri takvime göre ya da son hesap diye adlandırılır. 13 Aralık-13 Mart arasıdır. Kış yarısı ocak ayının son haftası gerçekleştirilmektedir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve darendepostasi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.