Hobiden besiciliğe

Darende Haberleri 15.05.2024 - 17:30, Güncelleme: 15.05.2024 - 17:30
 

Hobiden besiciliğe

Darendeli İş İnsanı İlhami Yiğit, çiftliğinde hobi olarak beslediği hayvanların sayısı artınca ticaretini yapmaya karar verdi ve yaklaşık 7 yıldır bu işi yapıyor.

AHMET ÇAKIR/DARENDE GMT Mühendisliği’n sahibi İlhami Yiğit, Tekirdağ’da kendi besi çiftliğini işletiyor. Kurban Bayramı nedeniyle yetiştirdikleri hayvanların satışlarını yaptıklarını neredeyse ellerinde hayvan kalmadığını belirten Yiğit, Darende’de besiciliğin geliştirilebileceğini söyledi. “KURBANLIK HAYVAN YETİŞTİRİYORUZ” Hayvan sevgisinin çocukluktan beri olduğunu hayvanlarla zaman geçirmeyi çok sevdiğini belirten İlhami Yiğit, “GMT Mühendisliği dışında, bir de yedi yıl önce Tekirdağ’da kurduğum kendi besi çiftliğim var. Besicilik aslında tamamen benim hobilerimle ilgiliydi. Ben sevdiğim her hayvandan birer ikişer aldım sonra bir baktım baya abartmışım. Besi açmaya karar verdik. Çiftliğimizde her çeşitten hayvan yine var ama besicilik tarafı ticari oldu. Beside kurbanlık hayvanlar yetiştiriyoruz, kendi mezbahanemizde hayvanları keserek, insanların istediği şekilde parçalayıp sunuyoruz. El değmeden teslim ediliyor. Eşim İngilizce öğretmeni, benim işlerim yurtdışı ağırlıklı ve çok fazla seyahatlerim oluyor. Ben olmadığım zamanlar eşim çiftlik tarafına gidiyor, yönetiyor, bakıyor” şeklinde konuştu. BESİCİLİK GELİŞTİRİLMELİ Darende’ye ekonomiyi canlandıracak yerlerin açılması gerektiğini belirten Yiğit, “Mandıra şeklinde bir yer açılabilir. Darende’de ham maddeye ulaşımla ilgili bir örgütlenme gerekiyor. Bu bölgede o kadar süt yok ama yakın bölgelerde bu bölgelerle bütünleştirerek olabiliyor. Buradaki çiftçilerle ortak bir proje yapılıp, kaymakamlıkların destek verdiği benzer projeler yapılıyor. Zaten önce ham madde üretmeye dayalı başlayıp işletme tarafını da yapabilirsek çok güzel olur. Tabi ilerleyen zamanlarda.” ifadelerini kullandı. KAVURMA, SUCUK TESİSİ KURULABİLİR Besiciliğin sütten ibaret olmadığın belirten İlhami Yiğit, şöyle devam etti: “Besicilik yaptığınızda kavurma tesisi, sucuk tesisi veya diğer türleriyle ilgili belki küçük işletmeler kurulabilir. Mandıra ya da besiciliği sadece süt olarak nitelendirmemek gerekli. Dönemsel olarak dondurma üretimi olarak da düşünmek gerek. O zaman besicilik gelişir ama burada tabii ki potansiyele göre hareket etmek gerek. Burada zaten Elbistan büyük bir Pazar. Elbistan bölgede hayvan tedariki edilebilecek yer. Çok yakında pazar ama hayvan tüketim noktasında Darende de kısıtlı. Eti başka noktalara satmak için Pazar bulmak lazım.”    
Darendeli İş İnsanı İlhami Yiğit, çiftliğinde hobi olarak beslediği hayvanların sayısı artınca ticaretini yapmaya karar verdi ve yaklaşık 7 yıldır bu işi yapıyor.

AHMET ÇAKIR/DARENDE

GMT Mühendisliği’n sahibi İlhami Yiğit, Tekirdağ’da kendi besi çiftliğini işletiyor. Kurban Bayramı nedeniyle yetiştirdikleri hayvanların satışlarını yaptıklarını neredeyse ellerinde hayvan kalmadığını belirten Yiğit, Darende’de besiciliğin geliştirilebileceğini söyledi.

“KURBANLIK HAYVAN YETİŞTİRİYORUZ”

Hayvan sevgisinin çocukluktan beri olduğunu hayvanlarla zaman geçirmeyi çok sevdiğini belirten İlhami Yiğit, “GMT Mühendisliği dışında, bir de yedi yıl önce Tekirdağ’da kurduğum kendi besi çiftliğim var. Besicilik aslında tamamen benim hobilerimle ilgiliydi. Ben sevdiğim her hayvandan birer ikişer aldım sonra bir baktım baya abartmışım. Besi açmaya karar verdik. Çiftliğimizde her çeşitten hayvan yine var ama besicilik tarafı ticari oldu. Beside kurbanlık hayvanlar yetiştiriyoruz, kendi mezbahanemizde hayvanları keserek, insanların istediği şekilde parçalayıp sunuyoruz. El değmeden teslim ediliyor. Eşim İngilizce öğretmeni, benim işlerim yurtdışı ağırlıklı ve çok fazla seyahatlerim oluyor. Ben olmadığım zamanlar eşim çiftlik tarafına gidiyor, yönetiyor, bakıyor” şeklinde konuştu.

BESİCİLİK GELİŞTİRİLMELİ

Darende’ye ekonomiyi canlandıracak yerlerin açılması gerektiğini belirten Yiğit, “Mandıra şeklinde bir yer açılabilir. Darende’de ham maddeye ulaşımla ilgili bir örgütlenme gerekiyor. Bu bölgede o kadar süt yok ama yakın bölgelerde bu bölgelerle bütünleştirerek olabiliyor. Buradaki çiftçilerle ortak bir proje yapılıp, kaymakamlıkların destek verdiği benzer projeler yapılıyor. Zaten önce ham madde üretmeye dayalı başlayıp işletme tarafını da yapabilirsek çok güzel olur. Tabi ilerleyen zamanlarda.” ifadelerini kullandı.

KAVURMA, SUCUK TESİSİ KURULABİLİR

Besiciliğin sütten ibaret olmadığın belirten İlhami Yiğit, şöyle devam etti: “Besicilik yaptığınızda kavurma tesisi, sucuk tesisi veya diğer türleriyle ilgili belki küçük işletmeler kurulabilir. Mandıra ya da besiciliği sadece süt olarak nitelendirmemek gerekli. Dönemsel olarak dondurma üretimi olarak da düşünmek gerek. O zaman besicilik gelişir ama burada tabii ki potansiyele göre hareket etmek gerek. Burada zaten Elbistan büyük bir Pazar. Elbistan bölgede hayvan tedariki edilebilecek yer. Çok yakında pazar ama hayvan tüketim noktasında Darende de kısıtlı. Eti başka noktalara satmak için Pazar bulmak lazım.”

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve darendepostasi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.