Depremden sonra yeni başlangıç

Darende Haberleri 13.09.2023 - 19:50, Güncelleme: 13.09.2023 - 19:50
 

Depremden sonra yeni başlangıç

6 Şubat depremi yeni başlangıçlara neden oldu. Malatya Dörtyol’da terzilik yapan İrfan Yıldırım, çok sevdiği işyerinin yıkılması ve evinin ağır hasarlı olması nedeniyle baba memleketi olan Darende’ye dönerek Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifinin verdiği konteynerde terzilik mesleğini yapmaya başladı.

6 Şubat 2023 tarihinde sabaha karşı merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık olan 7,7 ve merkez üssü Elbistan olan 7,6 depremler binlerce vatandaşı canından ederken binlercesi ise yıllarca geçim sağladığı işyerinden oldu. DEPREM NEDENİYLE DÖNMEK ZORUNDA KALDI 1983 yılında çıktığı ilçesine deprem nedeniyle dönmek zorunda kaldı. Uzun yıllar İstanbul’da tekstil sektöründe çalışan İrfan Yıldırım, ani bir karar alarak 2012’de Malatya’ya yerleşti. Malatya merkez Dörtyol’da terzilik yapmaya o yıllarda başlayan Yıldırım, “Depremde işyerimiz çöktü, evimize ağır hasar verildi. Daha sonra hafife çevirdiler ama bu süreçte gelmeyi hiç düşünmediğim Darende’ye geldik. Bir abimiz evini bize tahsis etti, orada oturuyoruz. Geçim sağlamam için çalışmam gerekiyordu. O arada Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi ile irtibata geçtim ve birçok esnaf arkadaşa olduğu gibi bana da konteyner verdiler ve terzilik mesleğimi yapmaya başladım. Hakkımızda hayırlısı diyerek geçim sağlamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. “GENELLİKLE TADİLAT YAPTIRILIYOR” 3 çocuk babası, erkek terzisi Yıldırım, “Mesleğimizi burada devam ettireceğiz. İşlerimiz genellikle tadilat oluyor. Bazen de yeni alınan pantolonun kısaltılması, daraltılması oluyor. İnsanlar genelde yeni bir giyecek diktirmiyor, satın alıyor” dedi. “CAN PAZARI YAŞANIYORDU “ “Depremde Malatya’da evimizdeydik herkes gibi kendimizi dışarı attık. Kar yağıyor yollar kapalıydı. Kendimizi korumak için yer aradık ve ailecek Fahri Kayahan da nikah salonuna gittik orada kaldık. Eşya almak için eve geldiğimde ikinci depreme yakalandım. Allah bir daha yaşatmasın bina yıkıldı, yıkılacak dedim. Gerçekten can pazarı yaşanıyordu. İnsanlar korkudan ne yapacağını bilmiyordu. Sağa sola koşanlar ağlayanlar, yıkılan binalar. Malatya elimizden kayıp gidiyordu. Çaresizliğin tarifini sorarsanız ‘deprem’ derim. Evimize ağır hasar verdiler sonrasında hafif hasara çevirdiler. İş yerimiz ilk depremde ayaktaydı, ikinci depremde çökmüş. Kendi can derdine düştük. Dükkana gidemedim. Dükkandaki mallarımızın tamamı göçük altında kaldı. Enkaz kaldırma çalışmaları oldu. O esnada da bir şey kurtaramadık. Benim dükkanla birlikte pasajdaki tüm işyerleri çöktü. Birçok esnaf arkadaşımız şehri terk etti,  kalanlar ise düzen kurmaya çalışıyorlar. Her meslekten olan komşularımız vardı bir aile gibiydik, hepsinin işyeri yok oldu” şeklinde konuştu.    “KALACAK YERİMİZ OLSA MALATYA’DAN GELMEZDİK” Bir gece daha Malatya da kaldık ve Darende’de baba evi de ağır hasarlıydı oraya da gidemedik. Aşağıulupınar mahallesinde bir aile dostumuz bizi davet etti ve 15 gün burada kaldık devamında Darende’ye geldik eş dostun yardımıyla kalacak yer temin ettik. Üç çocuk ve eşimle burada kalıyoruz. Kalacak yerimiz olsa Malatya’dan gelmezdik her şeye rağmen şükür diyoruz konteynerde terzilik yapmaya çalışıyoruz” dedi.                  
6 Şubat depremi yeni başlangıçlara neden oldu. Malatya Dörtyol’da terzilik yapan İrfan Yıldırım, çok sevdiği işyerinin yıkılması ve evinin ağır hasarlı olması nedeniyle baba memleketi olan Darende’ye dönerek Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifinin verdiği konteynerde terzilik mesleğini yapmaya başladı.

6 Şubat 2023 tarihinde sabaha karşı merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık olan 7,7 ve merkez üssü Elbistan olan 7,6 depremler binlerce vatandaşı canından ederken binlercesi ise yıllarca geçim sağladığı işyerinden oldu.

DEPREM NEDENİYLE DÖNMEK ZORUNDA KALDI

1983 yılında çıktığı ilçesine deprem nedeniyle dönmek zorunda kaldı. Uzun yıllar İstanbul’da tekstil sektöründe çalışan İrfan Yıldırım, ani bir karar alarak 2012’de Malatya’ya yerleşti. Malatya merkez Dörtyol’da terzilik yapmaya o yıllarda başlayan Yıldırım, “Depremde işyerimiz çöktü, evimize ağır hasar verildi. Daha sonra hafife çevirdiler ama bu süreçte gelmeyi hiç düşünmediğim Darende’ye geldik. Bir abimiz evini bize tahsis etti, orada oturuyoruz. Geçim sağlamam için çalışmam gerekiyordu. O arada Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi ile irtibata geçtim ve birçok esnaf arkadaşa olduğu gibi bana da konteyner verdiler ve terzilik mesleğimi yapmaya başladım. Hakkımızda hayırlısı diyerek geçim sağlamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“GENELLİKLE TADİLAT YAPTIRILIYOR”

3 çocuk babası, erkek terzisi Yıldırım, “Mesleğimizi burada devam ettireceğiz. İşlerimiz genellikle tadilat oluyor. Bazen de yeni alınan pantolonun kısaltılması, daraltılması oluyor. İnsanlar genelde yeni bir giyecek diktirmiyor, satın alıyor” dedi.

“CAN PAZARI YAŞANIYORDU “

“Depremde Malatya’da evimizdeydik herkes gibi kendimizi dışarı attık. Kar yağıyor yollar kapalıydı. Kendimizi korumak için yer aradık ve ailecek Fahri Kayahan da nikah salonuna gittik orada kaldık. Eşya almak için eve geldiğimde ikinci depreme yakalandım. Allah bir daha yaşatmasın bina yıkıldı, yıkılacak dedim. Gerçekten can pazarı yaşanıyordu. İnsanlar korkudan ne yapacağını bilmiyordu. Sağa sola koşanlar ağlayanlar, yıkılan binalar. Malatya elimizden kayıp gidiyordu. Çaresizliğin tarifini sorarsanız ‘deprem’ derim. Evimize ağır hasar verdiler sonrasında hafif hasara çevirdiler. İş yerimiz ilk depremde ayaktaydı, ikinci depremde çökmüş. Kendi can derdine düştük. Dükkana gidemedim. Dükkandaki mallarımızın tamamı göçük altında kaldı. Enkaz kaldırma çalışmaları oldu. O esnada da bir şey kurtaramadık. Benim dükkanla birlikte pasajdaki tüm işyerleri çöktü. Birçok esnaf arkadaşımız şehri terk etti,  kalanlar ise düzen kurmaya çalışıyorlar. Her meslekten olan komşularımız vardı bir aile gibiydik, hepsinin işyeri yok oldu” şeklinde konuştu.   

“KALACAK YERİMİZ OLSA MALATYA’DAN GELMEZDİK”

Bir gece daha Malatya da kaldık ve Darende’de baba evi de ağır hasarlıydı oraya da gidemedik. Aşağıulupınar mahallesinde bir aile dostumuz bizi davet etti ve 15 gün burada kaldık devamında Darende’ye geldik eş dostun yardımıyla kalacak yer temin ettik. Üç çocuk ve eşimle burada kalıyoruz. Kalacak yerimiz olsa Malatya’dan gelmezdik her şeye rağmen şükür diyoruz konteynerde terzilik yapmaya çalışıyoruz” dedi.                  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve darendepostasi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.