Aslantaşlar’a, milattan önce ulaşıldı biz ulaşamadık

AHMET ÇAKIR/DARENDE

Tarihi ve turistik yerleriyle oldukça zengin bir yapıya sahip Darende, her yıl binlerce yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlıyor. Hititler döneminde kaldığı tahmin edilen taşınmaz kültür varlığı özelliği de taşıyan ve birinci derecede arkeolojik sit alanı olan Aslantaşlar’ın yolunun yapılmaması ise ilçeyi ziyaret eden turistlerin tepkisini çekiyor.

BAYA ÇABA GEREKİYOR

Malatya’nın Darende ilçesine bağlı Yeniköy mahallesinde bulunan Hititlerden kalma Aslantaşlar’ı görmek için baya çaba harcamak gerek. Çünkü esere giden yol stabilize ve tabela okunmaz halde. Gelen turistlerin Hititler döneminden kalan taşınmaz kültür varlığı özelliği taşıyan ve birinci derecede arkeolojik sit alanı olan Aslantaşlar’a gidebilmesi için özel rehber tutması gerekir. Yön tabelası okunmaz halde. Yol stabilize. Heykellerin bölgesinde çevre düzenlemesi de yok. Hititler döneminde kalan ve arkeolojik sit alanı olan bölgeye neden hizmet gitmediği ise merak konusu. Bu ilgisizliğe bir anlam veremeyen vatandaşlar, tarihi esere giden yolun ve çevre düzenlemesinin yapılmasını ve turizme kazandırılmasını istiyor.

BÜYÜKŞEHİR, DÜZENLEME YAPSA!

Tarihi eserlere ya da sit alanlarına çok önem veren Malatya Büyükşehir Belediyesi, neden aynı önemi Hititlerden kalma Aslantaşlar’a vermiyor? Battalgazi ilçesinde bulunan Arslantepe çevresinde çok büyük ve güzel düzenlemeler yapan belediye, aynı önemi Aslantaşlar’a da verse belki Malatya’ya daha fazla turist gelecek. Ama Aslantaşlar sahipsiz. Yol yok tabela yok.

İLK HEYKELLERİN FOTOĞRAFI 1890’DA GÖRÜLÜYOR

Aslantaşlar’ın hikayesi şöyle: Darende ilçesinin Yeniköy Mahallesi’nde iki adet Hitit Aslanı bulunuyor. Taş heykellerin ilk resmini de 1890 yılında Darende'ye gelen Gertrude Bell adlı tarihçi Aslan heykelleri önünde çektiği resimde görülüyor. Hitit dönemine ait olan ve MÖ 2000 yıllarından kalma heykellerin baş yüksekliği 2 metre, gövde uzunluğu 2,5 metredir. Bacak ve ayak aralıkları yontulmadan bırakılan heykellerin ne amaçla dikildiği bilinmemektedir. Kuzey güney yönünde ayakta durur vaziyette bulunuyor. Aralarında yaklaşık 4 metre civarında mesafeler bulunan heykeller, birbirlerine paralel olarak, başları kuzeye bakar şekilde duruyor. Yüz ve gövdeleri yer yer tahrip edilmiştir. Her biri yaklaşık 4-5 ton ağırlığındadır. Yapılan araştırmalarda yakın çevrede yüzeyde herhangi bir yerleşim yeri veya heykeltıraşlık merkezi olduğuna dair bir bulgu tespit edilmemiştir. Aslan figürü bu topraklarda hüküm sürmüş bütün medeniyetler tarafından güç ve iktidarın sembolü olmuştur