Darendeli, yenilik istiyor!
Darendeli, yenilik istiyor!
Darendelinin, daha önce ilçede yetiştirilmeyen bitki çeşitlerini denemek için aldığını belirten Ziya Atılgan; hurma, ıhlamur, defne ve kestaneye son yıllarda talebin arttığını söyledi.
Darendelinin, daha önce ilçede yetiştirilmeyen bitki çeşitlerini denemek için aldığını belirten Ziya Atılgan; hurma, ıhlamur, defne ve kestaneye son yıllarda talebin arttığını söyledi.
AHMET ÇAKIR/DARENDE
30 seneden beri Darende’de fidancılık yapan, 61 yaşındaki Ziya Atılgan, bitki giderlerinin yüksek olması nedeniyle bitkileri maliyetine bile sattıklarında insanlara pahalı geldiğini söyledi. Sebze fidanlarının önümüzdeki hafta getireceklerini belirten Atılgan, mevsimine göre sattıkları ürünlerin farklılaştığını vurguladı.
NE OLURSA OLSUN REKOR KAYISIDA
Genelde açık kayısı fidanı sattığını belirten Atılgan, “Darende’de meyve çeşidi olarak en çok kayısı satıyoruz. Tüplü fidanlarımız var her çeşit. Hurma, incir, limon, çam çeşitleri ve zambak çeşitleri. Mevsimi geçtiği için meyve fidanlarını tüplü satıyoruz. Hatta üzerlerinde meyvesi bile var. İnsanlara bu kadar çeşit yetersiz kalıyor. Mesela keçi boynuzu istiyorlar, devamlı bulamıyoruz. Ihlamur bu sene baya rağbette. Defne, kestane baya alan oldu. Son yıllarda özellikle hurma satıyoruz. Hatay’dan getirdiğimiz hurma fidanları Darende’ye uyum sağlamadı, Kahramanmaraş’tan getirdiğimiz fidanlar daha iyi uyum sağlıyor. İnsanlar baktı hurma yetişiyor, meyvesi çok oluyor. Komşusunda, akrabasında görüyor, gelip alıyor” şeklinde konuştu.
KADINLARIN TERCİHİ KÜPELİ, SARDUNYA VE CAM GÜZELİ
Yıl boyunca mevsimine göre çiçek, gül, çalı grubu dediğimiz bahçe bitkileri, meyve çeşitleri, çam grupları satıyoruz. Mesela mezarlar için çam ve zambak veriyoruz. Bahçe bitkilerinde en çok gül satılıyor her renk. Çift yapraklı hakiki Isparta gülü var. Darende’nin 30 yapraklı gülü var. Darende’de tarihsel bir özelliği var. Darende’ye özel gibi. Her rengi oluyor. Mevsimlik çiçeklerimizi İzmir Bayındır’dan getiriyoruz. Adana’dan getirdik birkaç yıl onlar buranın iklimine dayanamadı. Adana’da gül getirdik onlar da dayanmadı. Güllerimizi Isparta’dan getiriyoruz. Kadınlar evlerinde yetiştirmek için dada çok küpeli, sardunyayı ve cam güzellerini istiyor. Sebze fidelerini bu hafta içinde getireceğiz havalar iyi gidiyor satmaya başlarız. Sebze fidelerimizi Antalya’dan getiriyoruz. Çilek, biberiye, domates çeşitleri, biber çeşitleri ve patlıcan genelde sattığımız çeşitler” ifadelerini kullandı.
YOL MALİYETLERİ ÇOK YÜKSEK
Yol maliyetlerin çok yüksek olması nedeniyle işin getirisinin fazla olmadığını belirten Ziya Atılgan, “Herkes bu işi yapamaz çok fazla riski var. Her gün sulamak gerek. Ne güneş tam alacak ne tam gölge olacak. Kırığına dikkat edeceksin, ilaçlayacaksın. Organik ilaç kullanıyoruz. Kekik yağı, soğan kabuğunu suda bekleterek suyunu sulamada kullanıyorum. Zehir hiç kullanmıyorum. Mesela İzmir Barındır’dan bitkiyi yüklüyoruz. 30-40 liraya aldığımız ürüne o kadar da nakliye ödüyoruz. Yol maliyetlerinin çok yüksek olması nedeniyle çok bir kazanç elde edemiyoruz. Taşıma sırasında kırılabiliyor, toprağı dökülebiliyor, kuruyor. Bitkiler pahalı geliyor insanlara 80-100 lira arasında bu bitkileri satıyoruz. Bize zaten maliyeti 75-80 lirayı buluyor. Bir paket sigara 70 lira, her gün bir paket sigara içmeyen bir kişi bir çiçek alabilir” dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.