Aslantaşlar nihayet hatırlandı!

Darende Haberleri 21.05.2024 - 17:38, Güncelleme: 21.05.2024 - 17:42
 

Aslantaşlar nihayet hatırlandı!

Darende Belediyesi, tarihi Aslantaşlar’a giden yolu stabilize hale getirip, ana yol ve ara yollara tabela asacak.

AHMET ÇAKIR/DARENDE Darende Yeniköy Mahallesi’nde bulunan Aslantaşlar’ın yollarını Darende Belediyesi stabilize yapacak ve esere giden ana yol ve ara yolların tabelası belediye tarafından asılacak. Son yıllarda tamamen unutulan tarihi Aslantaşlar’a gitmek isteyenler eseri bulmakta çok zorlanıyordu. YOL İŞARETİ DAHİ YAPILMADI Doğru dürüst tabelanın olmadığını belirten Yeniköy Mahallesi Muhtarı Reşit Doğan, “Aslantaşlar, Yeniköy ve bölgenin simgesi. Aslantaş denince Darende ve Yeniköy akla geliyor. Yıllardır eserler unutuldu; doğru dürüst bir yol işaret tabelası dahi yapılmadı. Tarla yollarından dolayı gelen vatandaşlar eğer bu bölgeyi bilmiyorsa Aslantaşlar’ı bulmakta zorlanıyorlardı. Yol işaret tabelasının asılacak olması ile bu sorunlar da ortadan kalkacak” dedi. OTLAR ARASINDA KALDI Aslantaşların sahipsiz olduğunu vurgulayan Muhtar Doğan, “Aslantaşlar’ın çevresine yapılacak düzenleme, daha çok turistin gelmesini sağlayacaktır. Aslantaşlar’a baktığınızda ne çevre düzenlemesi var ne bir koruma! Otlar arasında sahipsiz kalmış. Hititler döneminden kalan bir eseriniz olacak ama böyle bırakılacak gerçekten çok üzücü. Darende Belediye Başkanı Alican Bozkurt ve ekibi bu değerlerimizi unutmayarak var olan yolu daha kullanılır hale getirecekleri için çok mutlu olduk. Yeniköy adına Belediye Başkanı Alican Bozkurt’a teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. ASLANTAŞLAR’IN TARİHİ VE ÖZELLİKLERİ Darende’nin 20 kilometre güneybatısında kalan Yeniköy'de göz alabildiğince uzanan bir ovanın ortasında bulunan aslan heykelleri güney-kuzey yönünde ayakta durur vaziyettedir. Hitit dönemine ait olan ve MÖ 2000 yıllarından kalma heykellerin baş yüksekliği 2 metre, gövde uzunluğu 2,5 metredir. Bacak ve ayak aralıkları yontulmadan bırakılan heykellerin yüz ve gövde hatları kaba ve stilizedir. Yüz ve gövdeleri yer yer tahrip edilmiştir. Her biri yaklaşık 4-5 ton ağırlığındadır. Yapılan araştırmalarda yakın çevrede yüzeyde herhangi bir yerleşim yeri veya heykeltıraşlık merkezi olduğuna dair bir bulgu tespit edilmemiştir. Aslan figürü bu topraklarda hüküm sürmüş bütün medeniyetler tarafından güç ve iktidarın sembolü olmuştur.
Darende Belediyesi, tarihi Aslantaşlar’a giden yolu stabilize hale getirip, ana yol ve ara yollara tabela asacak.

AHMET ÇAKIR/DARENDE

Darende Yeniköy Mahallesi’nde bulunan Aslantaşlar’ın yollarını Darende Belediyesi stabilize yapacak ve esere giden ana yol ve ara yolların tabelası belediye tarafından asılacak. Son yıllarda tamamen unutulan tarihi Aslantaşlar’a gitmek isteyenler eseri bulmakta çok zorlanıyordu.

YOL İŞARETİ DAHİ YAPILMADI

Doğru dürüst tabelanın olmadığını belirten Yeniköy Mahallesi Muhtarı Reşit Doğan, “Aslantaşlar, Yeniköy ve bölgenin simgesi. Aslantaş denince Darende ve Yeniköy akla geliyor. Yıllardır eserler unutuldu; doğru dürüst bir yol işaret tabelası dahi yapılmadı. Tarla yollarından dolayı gelen vatandaşlar eğer bu bölgeyi bilmiyorsa Aslantaşlar’ı bulmakta zorlanıyorlardı. Yol işaret tabelasının asılacak olması ile bu sorunlar da ortadan kalkacak” dedi.

OTLAR ARASINDA KALDI

Aslantaşların sahipsiz olduğunu vurgulayan Muhtar Doğan, “Aslantaşlar’ın çevresine yapılacak düzenleme, daha çok turistin gelmesini sağlayacaktır. Aslantaşlar’a baktığınızda ne çevre düzenlemesi var ne bir koruma! Otlar arasında sahipsiz kalmış. Hititler döneminden kalan bir eseriniz olacak ama böyle bırakılacak gerçekten çok üzücü. Darende Belediye Başkanı Alican Bozkurt ve ekibi bu değerlerimizi unutmayarak var olan yolu daha kullanılır hale getirecekleri için çok mutlu olduk. Yeniköy adına Belediye Başkanı Alican Bozkurt’a teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

ASLANTAŞLAR’IN TARİHİ VE ÖZELLİKLERİ

Darende’nin 20 kilometre güneybatısında kalan Yeniköy'de göz alabildiğince uzanan bir ovanın ortasında bulunan aslan heykelleri güney-kuzey yönünde ayakta durur vaziyettedir. Hitit dönemine ait olan ve MÖ 2000 yıllarından kalma heykellerin baş yüksekliği 2 metre, gövde uzunluğu 2,5 metredir. Bacak ve ayak aralıkları yontulmadan bırakılan heykellerin yüz ve gövde hatları kaba ve stilizedir. Yüz ve gövdeleri yer yer tahrip edilmiştir. Her biri yaklaşık 4-5 ton ağırlığındadır. Yapılan araştırmalarda yakın çevrede yüzeyde herhangi bir yerleşim yeri veya heykeltıraşlık merkezi olduğuna dair bir bulgu tespit edilmemiştir. Aslan figürü bu topraklarda hüküm sürmüş bütün medeniyetler tarafından güç ve iktidarın sembolü olmuştur.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve darendepostasi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.