Sumağın kilosu 200 lira

AHMET ÇAKIR/DARENDE

Darende’de yabani şekilde yetişen yerli sumağı toplama zamanı geldi. İlçede birçok mahallesinde doğal şekilde yetişen sumak, mahalleliler tarafından toplanarak satılıyor. Özellikle Sandıkkaya ve dere boyu olarak da tabir edilen Hacılar ve Çukurkaya’da çok fazla rastlanan sumaklarda iklim değişikliği nedeniyle geçmiş yıllara göre azalma görülse de birçok ailenin ihtiyacını karşılamaya yetiyor. Vatandaşlar topladığı sumağı ihtiyacından fazlasını pazarlarda veya aktarlara satarak aile bütçelerine katkı sağlıyor. İlçede öğütülmemiş sumağın kilosu 80 lira, öğütülmüş sumak ise 200 liradan alıcı buluyor.

30-35 TON SUMAK OLUYOR

İlçede yöresel ürünler satan Bayram Bağcı, “Darende’de yıllık en düşük 30-35 ton sumak oluyor. Daha önceki yıllarda daha fazla oluyordu. Kuraklık ve yağışların az olması ağaçları etkiledi. Sumağı biz 80 liraya satıyoruz. Olabilecek en uygun fiyat. Darende’de yetişen sumak çok özel ve bilinir. Bizden en fazla sumak alan il Gaziantep. İlçede de çok fazla tüketiliyor. Gurbetçiler de giderken götürüyor ya da aileleri gönderiyor. Darende’ye gelen yerli turistler de kilo kilo sumak alıyor. Ülke genelinde oldukça fazla talep var. Her bölgeden internet üzerinden sipariş verenler var. Bu siparişleri de kargo aracılığıyla karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

SUMAĞIN FAYDALARI

Kış aylarında vazgeçilmezi sumak baharat olarak kullanılır. C vitamini deposudur. Şifalı baharat, antioksidan deposu olan sumak, kalp damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. Diyabet yani şeker hastalığı gibi rahatsızlıklara iyi gelir. Artrit gibi kemik rahatsızlıkları ve deri iltihabına fayda sağlar. Sumak yapraklarından hazırlanan lapa ile deri döküntülerini iyileştirir. İltihaplı diş etleri ve dudaklara karşı yaprakları iyi gelir. Hazımsızlığa iyi gelir. İdrar kaçırma, idrar tutamama rahatsızlığına iyi gelir.