Sağlık Ve Eğitime Ulaşmak İçin 20 Kilometre
AHMET ÇAKIR/DARENDE
Darende’ye bağlı en uzak mahallesi ilçe merkezine 50 kilometre. Ağılbaşı muhtar adayı Muharrem Gültekin, Ağılbaşı için sağlık, eğitim, çok amaçlı sosyal tesis ve kadınlara yönelik kurs hizmetleri projeleri olduğunu açıkladı.
Köye sağlık hizmetinin uğramadığını ve sağlık hizmeti için insanları 20 kilometre gitmesi gerektiğini belirten Gültekin, “Sağlık ocağımız var ama depremden sonra muhtar ev olarak kullanıyor. Belediyelik döneminde doktorumuz, ebemiz, hemşiremiz vardı. Muhtarlık olunca bölgeye ne personel geldi ne de sağlık hizmeti geldi. Köyün büyük nüfusu yaşlı olduğu için tansiyon, şeker hastalıkları ve kolesterol yüksekliği oluyor. Bir iğne için kimseyi bulamıyorlar. İğne yapmak için en yakın Esenbey’e gidiyoruz. İnsanların kışın köyde kalmama sebebi bu. Bir tane sağlık personeli yok. Mecburen sağlık hizmeti alacakları yerlere gidiyorlar” ifadelerini kullandı.
ÖĞRENCİLER OKULUNA KAVUŞSUNOkulun açılmasıyla eğitimin daha kaliteli hale geleceğini belirten Gültekin, “Köyde çok güzel bir okulumuz var. Belde belediyesi iken 400-500 öğrenci vardı. Şimdi mahallemizde toplam 5 öğrencimiz var onlar da taşımayla 20 kilometre Esenbey’e geliyorlar. Ağılbaşı Mahallesi’nin daha önce eğitim seviyesi çok yüksekti ama bu okul kapandıktan sonra şehirlere giden öğrencilerin eğitim seviyesi düştü. Okul yeniden açılmalı. Ancak okul açılmadan önce yıllardır kullanılmadığı için okulun kapı penceresi değiştirilmeli. Ayrıca çocuk parkı yapmak istiyoruz. Mahallede küçük bir park var. Parkta sadece kaykay ve salıncak bulunuyor. Yaşlılarla ilgili kondüksiyon aletinin bulunduğu bir parkın çok iyi olacağını düşünüyorum” dedi.
İNSANLAR BİRAYA GELEBİLİRÇok amaçlı sosyal tesisin çok büyük ihtiyaç olduğunu belirten Gültekin, “Eski belediyenin binasını yemekhaneye çevirmiştik. O da depremde hasar gördü. Kalan kısmın yüksekliği fazla. Köyde yaşlı fazla olduğu için çıkamıyor. Merdivenleri çıkamıyorlar. Bi de çok soğuk oluyor. Köyde bir oda kadar kahve var iki masadan ibaret olan. Gündüz orta yaşlılar gidip oturuyor, saat 20.00’dan sonra gençler gidiyor. Çok amaçlı güzel bir merkez yaptırmak istiyorum. Cenazelerin kalabalığı düğünlerimiz, toplantılarımızı yapabileceğimiz bir tesis. İnsanların bir araya gelmesi için çok iyi olur. Ortak akıl toplantılarımızı orada yapabiliriz. Kültür merkezi gibi kütüphanenin olduğu. Yapılacak yerde yaşlılar gençler güzel zaman geçirebilir. Ayrıca muhtarlık evi ya da binası yapmak istiyorum. Muhtarlıkta işi olanlar ve dışarıda yaşayanlar için küçük mutfak gibi bir alan, misafirlerin çayını kahvesini içecekleri bir yer. Muhtarlık olarak belediyeye ait bir yer var orayı kullanıyoruz. Muhtar tabelası asılı sadece.” ifadelerini kullandı.
OKUMA YAZMA KURSU ÇOK ACİL İHTİYAÇKöyde orta yaş üstü kadınların okuma yazma bilmediğini belirten Gültekin, şunları söyledi: “Kadınlar için mesleki kurs açılabilir. İnsanlara el harçlığı ya da geçim kaynağı olabilecek gelir kapısı açılabilir. Ve bölgede okuma oranı çok olmasına rağmen orta yaş üstü kadınların çoğu okuma yazma bilmiyor. Okuma yazma öğrenseler hastaneye ihtiyacı olursa resmi yerlerde işleri olursa yapabilirler.
Kışın kadınlar sürekli olarak oturuyor. Herhangi yapacak bir iş yok. Kadınların toplu yeri olacak. Erkekler nasıl kahvede bir araya gelebiliyorsa kadınlar da bir araya gelecek. Kadınlar sürekli ev tarla işlerindeler kendilerine bir zaman ayırmıyorlar. Bir oturma bir toplanacağı yer olsa kadınlar bir araya gelip biraz sosyalleşebilirler. Oturup sohbet muhabbet edebilirler.
Ayrıca bölgede yaşayan aileler kendi yiyecekleri dışında kalan süt ve süt ürünlerini satamıyor. Ya da satsa bile maliyetin altında kim gelirse ona veriyor. Satabilecek pazarımız olsa ya da belediye destekte bulunsa belki daha fazla üretim yaparız. Ve insanlar bu işi yapmak için köyde kalabilir.”