Lahana 80 liradan tezgahlara indi
Faydaları saymakla bitmeyen lahana Darende’de satılmaya başlandı. Maliyetlerin artması nedeniyle bu yıl lahanalar büyüklüğüne göre 80-100 lira arasında satılıyor.
AHMET ÇAKIR/DARENDE
Darende sofraların vazgeçilmezi Gökyar lahanası, pazarda satılmaya başlandı. Fiyatları lahananın büyüklüğüne göre değişiyor.
Serdar Yıldırım, bu yıl 7 bin kök lahana dikti. Tarladan günlük toplayarak pazara getiriyor. Tanesini büyüklüğüne göre 80-100 liradan satıyor.
MALİYETLER ÇOK YÜKSEK
Darende Sebze Pazarında pazartesi ve cuma günleri haftada 200 lahana sattıklarını söyleyen Yıldırım, “Maliyetler çok yükseldi. Bir lahananın maliyeti ortalama gübre, fide 50 lira civarında. Mazot ve işçilik eklenirse maliyetler satışına yakın bir fiyata ulaşıyor. Büyüklüğüne göre 80 ila 100 lira arasında satışlara başladık. Haftada iki gün ilçenin pazarında satış yapıyoruz. Halkın gelirine göre pahalı ama bizim de yapacağımız bir şey yok. Keşke maliyetlerimiz giderlerimiz düşük olsa da biz de ucuza satabilsek herkes ağız tadıyla yese” ifadelerini kullandı.
ÇEVRE İLÇELERE GÖNDERİLİYOR
40 yıldır lahana üreticiliği ve satıcılığı yapan Gökyar Mahallesi’nde 60 yaşındaki Musa Bozok, “Yıllık 10 bin fideden lahana yetiştiriyorum. Geçimimizi sağlıyor. Am son yıllarda maliyet çok yükseldi. Haftada 250 tane ortalama lahana satıyorum. İnsan sağlığına oldukça faydalı olan lahana Darende mutfağının olmazsa olmazı. Yetiştirdiğimiz lahanalar ilçenin ihtiyacını karşıladığı gibi çevre ile ve ilçelere de gönderiliyor. Darende'de ‘Gökyar lahanası’ olarak isim yapan lahana, Darende'nin Gökyar, Sandıkkaya, Karşıya, Güdül gibi birçok mahallesinde üretiliyor” şeklinde konuştu.
HAYVAN GÜBRESİYLE YETİŞTİRİLİYOR
Küçük lahanaların toprak altında saklandığını belirten Bozok, "Darende'de yetişen Gökyar lahanası diğer bölgelerde yetişen lahanalara göre yaprakları daha ince damarlı olmasından dolayı kolay sarılır. Hayvan gübresiyle yetiştirildiğinden kimyasal gübre ve ilaç kullanılmadığı için doğaldır ve lezzetlidir. Gökyar lahanasının sade turşusu yapıldığı gibi karışık turşusu da yapılır ve ayrı bir lezzeti vardır. Gökyar lahanasından yemek olarak en başta sarma yapılır. Darende sofralarının olmasa olmazıdır. Lahanadan bir diğer yemek ise asker aşı olarak da bilinen kapuskadır. Çoğu yerlerde lahana kilo ile satılsa da Gökyar lahanası Darende'de tarladan sökülüp geldiği gibi yeşil dış yaprakları ve sapı ile beraber tane olarak satılır ve büyüklüğüne göre fiyat belirlenir. Küçük lahanalarda kışa saklamak için tarladan sökülüp başka bir yere yan yana sıkı sıkı tekrar gömülür kökleri toprakla iyice doldurulur ve üzerine kar yağmur yağmayacak şekilde örtülerek bahara kadar saklanabilir" dedi.
LAHANANIN FAYDALARI
Güçlü antioksidan özelliğe sahip. Güçlü antioksidan özelliği sayesinde kış hastalıklarından kansere birçok faydası olan beyaz lahana serbest radikallere karşı güçlü bir savaşçı. Karaciğer yağlanması ve obeziteye karşı da fayda sağlayan beyaz lahana, zayıflama diyetlerine tok tutucu ve toksinleri arındırıcı özelliği ile destek oluyor. Bağırsak, mide ve akciğer kanserlerine karşı vücudu toksinlerden arındırarak koruyor. Son yıllarda yapılan çalışmalar prostat kanserine karşı koruyuculuğunu ortaya koyuyor. Haftada iki defa beyaz lahana tüketmeye özen göstermeliyiz. C vitamini deposu. Çiğ olarak salatasını yapıp tüketmek ya da suyunu içmek özellikle idrar söktürücü, toksin atıcı özelliğinden faydalanmayı en üst düzeye çıkarıyor. Haftada iki gün yapraklarını sıcak suda haşlayarak suyunu içmek toksin atmada faydalı. Güçlü bir C vitamini kaynağı olan beyaz lahananın bu özelliğini kaybetmemesi için çok uzun süre pişirmeyin ve taze olarak tüketilmeli. Bağışıklığı güçlendiriyor, hazmı kolaylaştırıyor.