Köy evleri niye teslim edilmiyor?

AHMET ÇAKIR/DARENDE

TOKİ’nin kırsalda yaşayan depremzedeler için Palanga, Ağılbaşı, Günpınar, Yenice ve Dereboyu mahallelilerinde yaptırdığı köy evleri tamamlanmasına rağmen neden teslim edilmediği merak konusu!

6 Şubat’ta 7.7 ve 7.6 şiddetindeki meydana gelen depremlerde büyük yara alan başta Malatya olmak üzere 11 ilde deprem yaraları sarılmaya çalışıyor. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Darende’nin mahallelerine depremde evi yıkılanlara veya evi ağır hasarlılar için yapılan köy evleri Palanga, Ağılbaşı, Günpınar, Yenice ve Dereboyu’nda bitmesine ve kuralarının çekilmesine rağmen teslim edilmemesi tepkilere neden oluyor.

EVLER TESLİM EDİLMEDİKÇE KİRALAR ARTIYOR

Evlerin teslim edilmemesine elektrik-su ve kanalizasyon gibi alt yapının yapılmaması ile çevre düzenlenmesinin bitmemesi gerekçe gösterilirken halk ise konuyla ilgili bilgi alamadığı için çok şikayetçi.

Darende’de kiralık ev arayanlar ise köy evlerinin bir an önce teslim edilmesini beklediklerini belirterek, evler ne kadar geç teslim edilirse kiraların o kadar artacağını düşünüyor. Kiraların da ne kadar yüksek olduğu bilinen bir durum.

KONTEYNER MİSAFİRLİĞİ YETER

Konteyner kentte kalan depremzedeler evlerinin bir an önce verilmesini isteyerek, “Allah devletimizden razı olsun! Bize kalacak yer verdi ancak evlerimiz bitmiş gidip gördük. Müteahhitlere soruyoruz ne zaman teslim edilecek diye? Bir cevap vermiyorlar. Evlerimiz bittiği halde bize niye verilmiyor? Depremde zaten çok mağdur olduk. Yaz aylarına evlerimizde olmak istiyoruz. Hepimizin bahçesi-tarlası var. İşlerimiz çıktı. Günlük tarlaya gidip nasıl buraya gelelim? Konteynerde sıcaktan nefes alamıyoruz. Altyapıyı büyükşehir mi yapacak, Darende Belediye mi bilmiyoruz. Ama kim yapacaksa yapsın artık evimize geçelim” ifadelerini kullandı.

SORULAR NİYE CEVAPSIZ KALIYOR?

Bazı mahallelerde inşaat yeni başlarken bazı mahallelerde inşaatın hiç başlamaması hatta hangi mahallelere ev yapılacak mı yapılmayacak mı bilgisinin olmamasına tepkiler her geçen gün artıyor.

TOKİ hakkı olanların cevap beklediği sorular şu şekilde:

İnşaatı başlamayan mahallelerde evler ne zaman başlayacak?

Toplamda kaç tane ev yapılacak? Kaç kişi hakçı durumunda?

Yapım ihaleleri ne zaman yapılacak ya da yapıldı mı?

Bundan sonra yapılacak evler çelik mi olacak?

TOKİ’nin mahalleleri birleştirerek evlere yapacağı söylentisi doğru mu?

Sandıkkaya ve diğer bölgelerde toprak yapıların enkazları ne zaman kaldırılacak?

TOKİ konutları hakkında kimden sağlıklı bilgi alabilir vatandaşlar?

Evlerin nereye yapılacağı ne zaman teslim edileceği devlet sırrı mı?