Çınar kültür merkezi niye yapılmıyor?

AHMET ÇAKIR/DARENDE

Darende merkeze 36 kilometre olan Çınar Mahallesi’nin normal nüfusu 550 kişi yaz aylarında bu sayı üç bin kişiyi geçiyor. Köyün okuma oranı yüzde 80 olduğu için tatilciler yazlıkçılar ek gelir olarak bölgede kayısı yetiştiriyor. Çınar’ın sorunları ise saymakla bitmiyor. Depremde yüzde 60’dan fazla zarar alan köyün kanalizasyonu, suyu, yolu problemli. Bunlar dışında köyün önemli bir sorunu ise bir türlü bitirilemeyen kültür merkezi.

YARIM KALAN İŞLERİ BİTİRMEK AMACI

Bu dönem de aday olan Muhtar Mehmet Çoban, “Hayalim kültür merkezinin bitirilmesi. Köyün taşınması; Doğantepe’de köye ait bir alan var. Köylü de istiyor. Köyün tarihi Osmanlı tarihinden eski ama 3-4 kez yer değiştirmiş bugüne kadar. Alt yapı üst yapının yeniden elden geçirilmesi. Kanalizasyonun elden geçirilmesi gerek. İçme suyu yeni depo yapılmalı. Okulun önünün kilit taşı yapılması. Okulun bahçesi toprak” şeklinde konuştu.

DEVLETTE DEVAMLILIK ESASTIR

Kültür merkezinin yarım kalan hikayesini anlatan Muhtar Çoban, şöyle devam etti: “600 metrekare olan kültür merkezini önce büyükşehir belediyesi üslendi. Bize dediler ki; su basmalarını ve duvarlarını yapın; sadece çatısı kaldı. Kültür merkezi temelini aşevi, kütüphane, öğrenciler için oyun sahası, yan tarafı taziye evi olarak yaptık. Biz bize denileni yaptık, bizim yaptığımız şekliyle 3-4 yıldır bu şekilde bekliyor. Yıkılmaya yüz tuttu. Büyükşehir belediyesi yardım edemeyiz diyor. Bir lira desen vermiyorlar. Biri geliyor ‘söz veren yapsın’. Adam zaten siyaseti bırakmış. Devlette devamlılık esastır. Yani bir torba çimento bile yardım edemem diyor. Elimizdeki köy tüzel kişiliğine ait araziler de satıldı elde edilen gelir köye harcanacak denildi. Onu da vermediler.”

ASFALTI KEŞKE YAPMASALARDI

Asfalt yolun düzeltilmeden yapılması nedeniyle kazaya sebep olduğunu belirten Çoban, “Parke taşı bu belediye başkanı 100 metrekare yaptı, arıyorlar bugün geleceğiz yarın geleceğiz ama gelen giden yok. Kanalizasyon yeterli değil bu nedenle foseptiğe geri döndük. Mezarların üstündeydi sağa sola taşmaya başladı büyükşehire şikayet etmemize rağmen bir şey yapmadılar. İhale edeceğiz dediler ama yapılmadı. Sadece çöplerimiz toplanıyor. Üç tane çocuk parkı var sağlamlar. Mezarlık berbat durumda, duvar yapılacaktı, yapılmadı. Bir yolumuz asfalt yapıldı ama düzeltilmedi, dalgalı delikli. Taşları sivri şekilde bırakıldı, arabaların tekerini parçalıyor. Kazaya neden oluyor. Şirkete vermişler nasıl yaptılar nasıl yapıldı anlamak imkansız. Biz kaç kez şikayet ettik bir dönen olmadı” ifadelerini kullandı.

DEPOLAR TEMİZLENMİYOR

Suyun kaynaktan tertemiz çıktığını ama depolara geldiğinde kirlendiğini belirten Muhtar Mehmet Çoban, “Su depomuz 1950’de yapılmış. Onu da her sorduğumuzda ihalede deyip duruyorlar. Suyumuz depodan geliyor. 60-70 yıllık temizlenmiyor. İçinde her türlü pislik var temizlik yapılmıyor. Şirket geliyor metreküp hesabı temizlik yapıyorlarmış klor atıyorlar iç temizliği yaptınız mı yaptık tamam. Köye kilit taşı yapacağız deniliyor, yapılmıyor. Engelleniyor neden bilmiyorum” dedi.

HASARLILAR YIKILIRSA DIŞARIDA KALIRLAR

Depremde köyün yüzde 60 zarar aldığını belirten muhtar, “65 ev yıkılacaktı hak sahipliğinden mahrum edildiler, 43 tane kaldı. Bunların birazı çadırda, birazı konteynerde. Konteyner randıman vermediği için insanlar geri ağır hasarlı evinde kalmaya başladı. Yıkımın başlamasını istemiyoruz; evler yıkılırsa hepsi dışarda kalacak” şeklinde konuştu.