Günlük bin 500’e çırak bulunamıyor

Darende’de sanatkârlar çırak bulamıyor. İlçede çok az sayıda sanatkâr kalırken yeni nesil sanattan iyice uzaklaşmış durumda. Darende’de demirci ustası Ahmet Toktaş, “Maaşlı çalıştıracak eleman bulamıyoruz. İlçede üç-beş bizim yaşta sanatkâr kaldı. Bizler de işi bırakırsak Darende dışındaki başka ilçelere iş yaptırmaya gidecekler” dedi.

“İKİ GÜNLÜK İŞE BİR AY SONRA GİDİYORUZ”

Yeni neslin kolay para kazanma peşinde olduğunu söyleyen 45 yıllık demirci ustası Toktaş, “Bizim gibi üç-beş orta yaş üstü metal ustası kaldı. Bizler de bırakırsak bu işleri kim yapacak? Sanatlar unutulma noktasına geldi. Demircilik zor iş herkes kolay para kazanmanın derdinde. Bugün bir işçinin günlüğü bin 500 lira ama yine de eleman bulamıyoruz. Müşteriye iki günlük iş için bir ay sonrasına randevu veriyoruz. Yetkililerin buna bir çözüm bulması gerekir. Yeniden yapılanma olmazsa ülkede sanat bitecek. İşimiz çok zor birkaç yıl sonra yurt dışından Almanya’dan Hollanda’dan sanatkâr getirmek zorunda kalacağız”  ifadelerini kullandı. 

“10 YIL SONRA TÜRK USTA KALMAZ”

Yine demirci ustası Hacıbekir Kayserili, “45 yıldır bu mesleğin içindeyim. Zor olsa da gelir getiren meslek ama zorunlu eğitim 12 yıla çıktı, çırak bulamaz olduk. Bizim kuşak sonrası sanat biter. Mevcut sanatkarlar 55 yaş üstü sadece bu durum demircilikte değil tüm meslekler bu sorunu yaşıyor. Birçok yerde sanayide çalışanlar Suriyeli. Bu sorun sadece Darende’nin sorunu değil, ülkemizin sorunu. Hangi sanayiye giderseniz gidin genç usta bulmaktan zorlanırsınız çünkü sanatkâr yetişmiyor.  Fazla değil 10 yıl sonra ustalar hep Suriyeli olacak, Türk usta bulunamayacak” ifadelerini kullandı.

“İŞLER AKSIYOR”

Okuyamayan gençlerimizi sanata yönlendirmemiz gerektiğini ifade eden Kayserili, “Tamircide çırak yok, kaportacıda çırak yok, elektrikçide çırak yok, tornacıda çırak yok,  terzide çırak yok, mobilyacıda çırak yok… Kısacası bu sorun ülkemizin sorunu yetkililer bir çözüm bulmalı. Bakın sanayide her tamircinin önünde on tane araç var. Neden on dakikalık iş iki saat sürüyor; usta tek, kalfa yok, çırak yok. Dolayısı ile iş aksıyor ve vatandaşların da zaman kaybı oluyor. Türkiye 60 milyonken çırak sorunu yaşamıyorduk. 85 milyon olduk çırak sorunu var bu çelişki neden?” şeklinde konuştu.