Muhtarlar, Demokrasinin Temel Taşı

AHMET ÇAKIR/DARENDE

Darende’de 19 Ekim Muhtarlar Günü nedeniyle resmi bir tören düzenlendi. Hükümet Konağı önünde yapılan törene ilçede görev yapan 67 muhtar katıldı. Törende Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Çelik ve beraberindeki muhtarlar, Atatürk Anıtına çelenk sundu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla devam eden törende Mehmet Çelik, bir konuşma yaptı.

MUHTARLARI KÖPRÜ GÖREVİNDE

Günün anlam ve önemini belirten Başkan Çelik, “Bugün yerel demokrasinin en eski örneğini temsil eden muhtarlık sistemi, 1829 yılından beri seçimle göreve gelirler. Ülkemizde gelecek anlamda demokrasi muhtarlık seçimiyle boy vermeye başlamıştır. Diğer düzeydeki seçimler çok sonraları yapılmıştır. Dolayısıyla ülkemizde muhtarlıkları ve muhtarları görmezden gelerek hiçbir işi başarmak veya reformu özgür bir şekilde hayata geçirmek mümkün değildir. Mahalli idareler ve merkez yönetim organları mahalle arasındaki ilişki hiç şüphesiz yine muhtarlarımız üzerinden yürümektedir. Muhtarlar devlet ile millet arasında bir köprü vazifesi gören kişiler iken, Bir yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan katılımcılığın sağlanmasında önemli bir görevi yerine getirmektedirler” şeklinde konuştu.

“HALKA HİZMET HAKKA HİZMET”

Muhtarların demokraside temel taşlardan olduğunu vurgulayan Çelik şu şekilde devam etti: “ Demokrasinin temel taşı milletimizin güzide temsilcisi ve hizmetkarıdır. Manevi sorumlulukları bir o kadar ağır olan bu güzide insanlar halka hizmet hakka hizmet anlayışı ile görevlerini yapmaktadırlar. Çevresindeki sorunları büyüten değil çözüm üreten ve dertlerine derman olmaya çalışan muhtarlar yaşadıkları yere huzur taşıyan gönül elçileri olarak da her zaman saygıyla anılacaklardır. Devletimizin 19 Ekim’i Muhtarlar Günü yaparak böyle anlamlı bir jest yapması bizleri oldukça mutlu etmiştir. Bu vesile ile Türkiye’mizin her köşesinde görev yapan saygı değer muhtarlarımızın Muhtarlar Gününü kutluyor, vefat eden muhtarlarımıza Allah’tan rahmet hayatta olanlara sağlık mutluluk ve huzur içinde görevler diliyorum.”

Hükümet binası önünde yapılan törene, İlçe Emniyet Müdürü Muhammed Şahin, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Hüseyin Keser, İlçe Milli Eğitim Müdürü Fevzi İnce, siyasi parti temsilcileri ve muhtarlar katıldı. Tören sonrası muhtarlar, Kaymakam Şeref Gülyer’i makamında ziyaret ederek bir süre sohbet etti.