Tarihi taş köprü ayağa kaldırılıyor

AHMET ÇAKIR/DARENDE

Hacılar Mahallesi’ni Şeyhli Mahallesi’ne bağlayan 267 yıllık taş köprüde restorasyon çalışmaları başladı. 19 metre boyunda 3 metre genişliğindeki tarihi taş köprünün yöreye özgü kesme taş kullanılarak aslına uygun olarak yıl sonuna kadar bakım-onarım ve tadilat çalışmalarının tamamlanacağı öğrenildi.

YARDIMCI OLANLARA TEŞEKKÜR

Onarım tamamlandığında köprünün bölge turizminin gelişmesine katkı sağlayacağını vurgulayan Hacılar Mahalle Muhtarı Hanifi Kaşdaş, “Hacılar Sıragöz ile Şeyıhlı mahallesini birbirine bağlayan ve Kayseri yolu olarak da kullanılan köprü yılların yorgunluğuna dayanamayarak pil kemeri yıkılmıştı. Karayolları Kayseri Genel Müdürlüğü buranın yapılmasına karar verdi. Anlaşmaları dolayısıyla Elazığ Karayolları geldi; köprüye baktı, köprünün projesini yaptırdılar. Köprümüz yapılıyor. Yardımcı olan herkese, öncelikle Karayolları Elazığ Bölge Müdürümüzden Saniye Hanıma teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

KÖPRÜNÜN ÖZELLİKLERİ

1757 yılında Abidin Paşa tarafından ilçenin Hacılar Mahallesindeki Tohma Çayı üzerine kesme ve kaba taş kullanılarak 2 gözlü kemer şeklinde yaptırılan tarihi taş köprü, Osmanlı döneminde İpek Yolu üzerinde ticaret kervanlarının geçiş güzergahında olduğu biliniyor.