Kenger sakızı kendini çiğnetmeyecek!

AHMET ÇAKIR/DARENDE

Darende’nin sembolü olan kenger sakızı zamlardan nasibini aldı. Sakızın az kesilmesi ve talebin fazla olması fiyatları rekor seviyeye ulaştırdı. Kenger sakızının kilosu geçen sene 3 bin lirayken bu yıl kilosu 8 bin lira oldu. Tane ile sakız almak isterseniz bir sakız 25 lira.

Darende’de yüzlerce ailenin geçim kaynağı olan kenger sakızı tezgâhlardaki yerini almaya başladı. Darende merkezde kenger sakızı satan İsmail Yılmaz, “Geçen yıl bin liraya satılan sakız talebin çokluğu ve kesimin azalmasından dolayı fiyat rekoru kırarak 8 bin liraya ulaştı” dedi.

TEMBELLİĞE ALIŞTIK GALİBA

Darende’de 11 yıldır kenger sakızı satan İsmail Yılmaz, “Kenger sakızı Darende’nin sembolü. Fiyatlar niye bu kadar yüksek derseniz? Birinci etken sakız kesen kişinin çok az olması. İkinci etken ise her geçen gün kengere talebin artması. Geçen yıl üç bin liraya sattığımız sakız, bu yıl 8 bin liraya alıcı buluyor. Önceki yıllarda yüzlerce kişi dağlara sakız kesmeye gidiyordu. Şimdilerde neden bilmiyorum, sakız kesen azaldı. Tembelliğe mi alıştık? Bu gelir kapısı unutulmak üzere. Vatandaşlarımız biraz emek harcayarak para kazanabilir. Birçok aile için ciddi gelir kapısı” dedi.

BOL YAĞIŞLAR NEDENİYLE SAKIZ ÇOK

Bu sene dağlarda kengerin bol olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Bu yıl baharda yağışların çok olmasından dolayı kenger dağlarda çok fazla. Bu sezon kenger istenilen düzeyde. Bu sene bol yağışlar oldu dolayısıyla kenger istenilen şekilde filiz verdi ve Darende sakızı olarak bilinen kengerde iyi verim alınıyor. Ayrıca çevre il ve ilçelerden getirdikleri sakızları Darende sakızı diye ucuz fiyata satabilirler bu konuda vatandaşların dikkat etmelerini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

İlçede daha çok Çukurkaya, Yazıköy ve Günpınar’da kenger satıldığını belirten Yılmaz, kengerin yüksek yerlerde, dağların sarp kayalık bölgelerinde kendiliğinden yetişen dikenli, şifalı bir bitki olduğunu söyledi.

‘DAĞLARCA ÇADIR KURUYORLAR’

Birçok hastalığa iyi geldiği belirten Yılmaz, “İlçemizde her mevsim cadde ve sokaklarında kenger sakızı satıcısı görmek mümkün. Kenger sakızı kesimi zor olsa da buna geçim için katlanmak zorundalar. Her yıl il dışına kilo kilo sakız gönderirdik fiyatlar yükselince talep de çok azalttı diyebiliriz” dedi.

NERELERDE SATILIYOR?

Her mevsimde çoğunlukla Darende ilçe merkezinde elinde su dolu plastik leğen içinde kenger sakızı ile gezen çocukları görebilirsiniz. Bazı bölgelerde tezgahlarda satılır. Temmuz ayının ortalarında üretilen kenger sakızında bu aydan sonra kesim sezonu kapanıyor. İlk çiğnemeye başlanıldığında tadı hafif acı olur. Ancak çiğnemeye devam edildikçe bu acılık kaybolur. Kendine has karakteristik tadı ortaya çıkar.

ÇADIRLAR KURULUYOR

Kenger sakızı toplamak için dağlarda kurdukları çadırlarda günlerce kalındığını belirten Yılmaz, ayrıca, kengerin sabah erken saatlerde dibi kazılarak kökü eğik olarak kesildiğini ve akan sütün belli bir süre sonra kuruduktan sonra toplandığını kaydetti. Toplanan sakızların temiz kaplarda yıkanarak belirli ölçülerde satılacak hale getirildiğini belirten Yılmaz, kengeri kesenin de kendilerinin de kazandığını ifade etti.

KENGER NASIL TOPLANIR?

Kenger sakızı satıcısı İsmail Yılmaz, birçok hastalığa iyi geldiğini belirttiği kenger sakızının toplanma kısmını şöyle anlattı: “Bol dikenli kenger bitkisinin toprak altında kalan kısmını çaprazlamasına bıçakla kesilir ve üzerini temiz bir taşla kapatılır. Kesme işlemi ustalık gerektirir. Bitkiden akan beyaz renkli sütü donduktan sonra da toplanarak bol su ile yıkanır ve elde edilen bu sakız çıkartılır. Bir kenger bitkisinden üç defa sakız elde ediliyor. Sabah erken saatlerde gövdesi kesilerek sütü akıtılan bitkinin akşam da sakızı toplanabiliyor. Özellikleri-Faydaları En önemli özelliği katkısız, doğal bir ürün olmasıdır. Piyasada bulunan diğer sakızlarda katkı maddesi olduğu için vücuda faydası yoktur. Kenger sakızını yumuşatmak sabır ister. İnsan sağlığı için bugüne kadar tespit edilmiş, bilinen hiçbir zararı yoktur. Bunun aksine çeşitli hastalıkların giderilmesi için faydalıdır. Doğal ilaç olarak bilinir.”

KENGERİN FAYDALARI

Kenger sakızının toplumda bilinen faydaları ise şöyle: “Çürük dişin üstüne kenger sakızı konulup ısıtılan demirin sakızın üzerinde gezdirilmesi suretiyle diş ağrısı giderici, patlayan kulak zarının düzelmesi, Safra kesesinden taş düşürme, kalp damarlarının gevşemesi, dişetlerini kuvvetlendirici, orta kulak iltihaplanması, mide ağrısı ve şişkinliği, aperatif / iştah açıcı, dişleri temizleyici, çene gevşemesi, hazımsızlık, tansiyon, yüz felci, şeker hastalığı.”