Kayısı İşçileri hastanelik

AHMET ÇAKIR/DARENDE

Kayısı sezonunun bitmesine sayılı günler kala işçilerin sorunları bu yıl da değişmedi. İşçilerin en büyük sorunları; kalacak yer, su, elektrik ve tuvalet. Darende organize sanayi bölgesindeki işçi çadırlarındaki işçiler özellikle içme suyunun olmaması nedeniyle her gün acile gitmek zorunda kalıyor.

GECE GÜNDÜZ HASTANE YOL OLMUŞ

Darende'de yaklaşık bir aydır çalıştıklarını söyleyen Urfalı işçi Eyüp Modanlı, “Biz Urfa’dan Malatya’ya gelmişik. Ağa 8 tane ekip getirdi bir ekipte 38 kişi var. Su yok, tuvalet yok, cereyan yok bu suyu içiyoruz. Bu suyu getiriyoruz ikinci gün bu renk oluyor. 30 günden fazladır bu suyu içiyoruz. Yer istiyoruz, tuvalet su cereyan, Malatya büyükşehirdir. Buraya gelen hep perişan, rezil kimse destek çıkmıyor. Valla her gün hastahaneye gidiyoruz. İlaç da yok. Bu çocuklar gece gündüz hep hastanedeler. Darende’nin hastanesinden isterseniz sorabilirsiniz. Kimsenin sağlığı yerinde değil kimse sormuyor. Kimse nefes almıyor. Ben hazır su alıyorum. Ama buradakilerin hepsinin arabası yok getiremiyorlar. Bu suyu kim içiyor? İşçiler içiyor. İşçiler insan değil mi? Gece burada yattığı zaman bir ilaç yok ilaçlama yok! Bunu yapacak belediyedir. Hani belediye? Domatesin kilosu 40 kağıttır. Yömye 850’dir. Bize yetmiyor” ifadelerini kullandı.

“MALATYA’YA İŞÇİ GELMİYOR”

Malatya’ya işçilerin gelmek istemediğini belirten Hazar Organik Tarımın bölge sorumlusu Mikail İcar, “Urfa’da işçi getiriyoruz. Kale’den, Akçadağ’ından, Doğanşehir’den, Yazıhan’dan, Darende’ye hangi ilçeye gidersek gidelim işçinin su-elektrik- tuvalet sorunu var. Cumhurbaşkanı bizzat ‘tarım işçilerine yerler temin edilsin yer verilsin’ diye bir açıklama yaptı. Karadeniz’de bu uygulanmış. Yer verilmiş, elektrik, su verilmiş. Fakat bu kültür Malatya’da yok. İşçi de bundan dolayı gelmiyor. İşçi gelmese biz mağduruz” şeklinde konuştu.

İŞÇİLERE KALICI YERLER VERİLMELİ

Kalıcı olarak işçilere yer verilmesini ve her yıl aynı sorunları yaşamak istemediklerini belirten kayısı üreticisi Yakup Parlak, “İşçi mağdur, işçiler de bizim olmazsa olmazımız. İşçilerin hijyenik ortamda konaklaması lazım. Tuvalet, su, elektrik hiçbir şey yok. Sağ olsun bu seneki Darende Kaymakamız geçici bir şekilde yardımcı oldu ama biz kalıcı hizmetler istiyoruz. İşçi getiriyoruz yer yok, su yok, elektrik yok. İzin belediye veriyor. İnşallah gelecek yıl erkenden işçilere yer verilir. Su elektrik ve geçici tuvaletler kurulur” dedi.