Darende’de su samuru görüntülendi

AHMET ÇKIR/DARENDE

Darende ilçesi sınırları içerisinde yer alan Günpınar Vadisi'nden akan Şuhul (Aşudu) Deresi'nde doğada ekolojik gösterge türü olarak da bilinen su samuru (Lutra lutra) Günpınar Vadisi Koruma Derneği’nin kurduğu fotokapanla görüntülendi.

DÜNYA GENELİNDE KORUMA ALTINDA

Günpınar Vadisi Koruma Derneği’nden Bahadır Sevegen, “11 Ekim-15 Ekim 2024 tarihleri arasında Günpınar Vadisi Koruma Derneği tarafından Günpınar Şelalesi’nden yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta Şuhul Deresine kurulan fotokapanla su samuru görüntüledik. Nesli tehlike altında olan bu hayvanın burada görüntülenmesi çok sevindirici. Dünya genelinde koruma altındaki su samuru, Bern Sözleşmesi, CITES Sözleşmesi ve Barselona Sözleşmesiyle korunması gereken tür. Ayrıca Türkiye’de 2872 sayılı Çevre Kanunu ve 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu çerçevesinde su samurları korunmakta ve avlanmaları yasaklanmaktadır. Buna ek olarak Tarım ve Orman Bakanlığının 10 Ağustos 2022 tarih ve 31919 sayılı Resmî Gazetede yayınlanan kararı ile koruma altına alınan canlılardan biri Su Samurudur” şeklinde konuştu.

ETKİN DENETİMLER YAPILMALI

Su samurunun korunması için alınması gereken tedbirleri sayan Sevegen, şöyle devam etti: “Bu kıymetli yaban hayatı türünün korunması ve doğal yaşam alanlarının güvence altına alınması amacıyla; Günpınar Vadisi ve Şuhul Deresi'nin su samurunun doğal yaşam alanı olarak ilan edilmesi ve bölgenin Özel Çevre Koruma Alanı statüsüne alınarak yasal güvence altına alınması. Su samuru popülasyonunu tehdit edebilecek yasadışı avlanma ve tahrip faaliyetlerine karşı etkin denetimlerin yapılması. Şuhul Deresi ve çevresindeki su kaynaklarının kirlenmesini ve bozulmasını önleyecek adımların atılması, su samurlarının yaşam alanlarının korunmasına yönelik projelerin geliştirilmesi. Yerel halkın, su samurunun korunmasının ekosistem sağlığı açısından önemi konusunda bilinçlendirilmesi ve eğitim çalışmalarının yürütülmesi.”

TEDBİRLER ALINMALI

Bahadır Sevegen, “Su samurunun ve habitatının korunması, ulusal ve uluslararası mevzuatlar gereği büyük bir önem arz etmektedir. Bu doğrultuda gerekli yasal ve idari tedbirlerin ivedilikle alınmasını talep ediyoruz. Tedbirler alındığı takdirde bölge doğal habitatıyla korunacak popülasyonu artacak ve su samuru daha güvende olacak” dedi.