Cumhuriyet Tepesi Altında İlk Restorasyon

AHMET ÇAKIR/DARENDE

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Malatya temsilcisi Bekir Sözen, Mehmet Başaran’a ait evin restorasyon çalışmalarının başladığını ve program kapsamında ilerlediğini açıkladı. Yapının Cumhuriyet Tepesi Projesi’nin parçası olduğunu belirten Sözen, restorasyon bittiğinde Darende ilçe merkezine ziyaretçilerin daha çok gelebileceğini söyledi.

ÇALIŞMALAR GÜZEL ŞEKİLDE İLERLİYOR

Kerpiç pansiyon olarak restore edilen eserin çok güzel kerpiç yapı olduğunu söyleyen Sözen, “Hacıderviş Mahallesi Yusuf Paşa Caddesi’nde bulunan eski Cumhuriyet İlkokulu altında geçmişte halkevi ve otel olarak kullanılan Mehmet Başaran’a ait evin, restorasyon çalışmalarına başlandı ve çalışmalar güzel şekilde ilerliyor. Kerpiç mimarinin güzel örneklerinden olan ve bulunduğu konum itibari ile de Darende’ye değer katacak yapının restorasyon süreci yılın sonunda tamamlanmış olacak” ifadelerini kullandı.

PROJEYE 2.5 MİLYON ÖDENEK

Restorasyon çalışması için 2.5 milyon lira ayrıldığını belirten Sözen, “İTÜ ve ÇEKÜL vakfının önerisi ve katkısı ile hayata geçirmeye çalıştığımız uygulamayı Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ile gerçekleştiriyoruz. Kerpiç inşaat tekniği ile yapılan dolma duvarlara sahip proje için 2.5 milyon ödenek ayrıldı. Proje fenni mesullüğünü mimar Murat Yaşar yapıyor. Projenin tamamlanması ile ilçeye gelenler kent müzesi ve çevresini ziyaret edecekler. Restorasyon bittiğinde çok fazla ziyaretçinin uğrayacağı bir yer olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

CUMHURİYET TEPESİ OLARAK YAPILDI

Kent Müzesinin yapımına 5 yıl ara verildiğini belirten Bekir Sözen, şunları söyledi: “Projenin aslı Cumhuriyet Tepesi olarak yapıldı. Yukarıda Cumhuriyetten önce yapılmış Darende Cumhuriyet İlkokulu var. Sonra okul atıl duruma düştü. Dışarıdan gelen en başta Prof Metin Sözen, Cumhuriyet İlkokulu için ‘Burası çok güzel bir kent müzesi yeridir’ dediler. İstanbul Teknik Üniversitesi hocalarımızın teşvikleriyle biz buranın projelilerini çizdirdik; yukarıda kent müzesi, diğer taraftan yöresel yemeklerin sunulduğu mutfak, burada pansiyon ya da otel, arada da turistlik eşya satış dükkanları. Bu şekilde projelendirdik. Yapılır mı? Bilinmez, çünkü bunların hepsi şahıs malı. Cumhuriyet İlkokulu’nun tescili yapıldı. Projelendirildi. Belediye Başkanı Süleymen Eser’den önceki belediye başkanıyla başladık sonra Eser, döneminde devam ettik. Son beş yılda belediye başkanı döneminde bir şey yapılmadı. Beş yıl aradan sonra tekrar kent müzesine başladık.”

700 BİN TURİST MERKEZE GELİR

Amaçlarının turistleri merkeze çekmek olduğunu vurgulayan Sözen, “Aslında bu projelere bakarsanız bir kompleks olduğunu görürsünüz. Darende’ye yılda 700 bin insan geliyor. Ve esnaf bu turistlerin ilçe merkezine gelmemesinden şikayetçi. Bu kadar insan geliyor. Günpınar Şelalesi’ni, Somuncubaba’yı ve Tohma Kanyonu’nu geziyor; çarşıya gelmiyor diye. Son zamanlarda Fikri Çalışkan Sanat Evi nedeniyle turistler merkeze gelmeye başladı. İnsanlar çarşıya geldikten sonra gerisi kolay; onu alır bunu alır. Yer-içer” dedi.