Bu bayram, geçmişe yolculuk yapın!

AHMET ÇAKIR/DARENDE

Babadan kalma işi devam ettirmeye çalışan İsmail Özoğul, şeker sucuğunda geleneksel tat arayanların uğrak noktası oluyor. Darende çarşı merkezinde hem imalathane hem de satış yeri olarak kullandığı iş yerinde şekerleme ve şeker sucuğu imalatı yapan İsmail Özoğul, sade-cevizli lokum, cevizli sucuk ve şeker sucuğu yaparak Darende’de pazarlıyor. Lokumcu İsmail Özoğul’un en büyük üzüntüsü mesleğinin kendisiyle birlikte bitecek olması.

YAZ DÖNEMİNDE İŞLER YOĞUNLAŞIYOR

Lokum ve şekerleme imalatçısı ve satıcısı İsmail Özoğul, “Çocukluğum babamım yanında geçti. Bu iş baba mesleği. 85-86 yıllarından bu yana bu mesleği icra ediyorum. Osmaniye’ydik. 2017 yılında ilçemize dönüş yaptık. Darende’yi çok seviyoruz. Havasını, suyunu ve insanlarını. Tabi geldikten sonra insanların çok fazla talebi oldu. Taleplerden sonra biz de küçük bir mekânda işlerimizi yavaş yavaş tatlılarımızı, şekerlerimizi, sucuklarımızı yapıyoruz. Burası hem imalathane hem de perakende satış yeri. İşlerimiz ağırlıkta Darende dışında yazları Darende’ye gelen hemşerilerimizin gelmesiyle daha yoğunlaşıyor. Siparişlerimiz artıyor. Emekliyiz, işlerimiz bizi idare ediyor. Tüm meslek gruplarında olduğu gibi ustalarımızın ve bizin çırak yetiştirme şansı sıfır. Kimse bu tür işler yapmak istemiyor. Gücümüz yettiği sürece devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

SADE VE CEVİZLİ LOKUM TERCİH EDİLİYOR

Geleneksel tatların Darende’de daha çok satıldığını vurgulayan Özoğul, “Ham madde olarak pancar şekerinden yapılan kristal şeker, nişasta, limon tuzu belli oranlarda su ile pişiriyoruz. Şeker sucuğu, cevizli-sade lokum, yöresel bandırma dediğimiz, ürünleri yapıyoruz. Aslında çeşit çok fazla ama Antep fıstıklısı, fındıklı olan ürünler ilçede fazla gitmiyor. Burada ağırlıklı olarak, şeker sucuğu, cevizli ve sade lokum gidiyor. Bir de kapama dedikleri sucuk gidiyor. Darende sucuğu menşeini alması nedeniyle daha çok yoğunlukta gidiyor. Dışarıdan talep olduğu sürecek talepleri karşılarız. İtinayla adreslerine paketlerini göndeririz” şeklinde konuştu.